Αυτό το άρθρο είναι 16 μηνών

Κερδίζει έδαφος το βιολογικό λάδι στην Αρκαδία

21/03/2023
1' διάβασμα
kerdizei-edafos-to-viologiko-ladi-stin-arkadia-288252

Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται η καλλιέργεια του βιολογικού ελαιολάδου στην Αρκαδία, όπου η ζήτηση δεν φαίνεται να μειώνεται, αλλά ζητούμενο παραμένει η διαμόρφωση της τιμής του.

Από την περιοχή της Κυνουρίας και τους ελαιώνες της οικογένειας του Νίκου Μπάρλα, μας επισημάνθηκε ότι «η καλλιέργεια βιολογικού ελαιολάδου ουσιαστικά τώρα αρχίζει, με την ένταξη αρκετών παραγωγών σε σχετικό πρόγραμμα. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και οι επιδοτήσεις, οδήγησαν αρκετούς στη βιολογική καλλιέργεια».

Όπως εξηγεί, «η φετινή χρονιά δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τους βιοκαλλιεργητές, καθώς η τιμή που πρότειναν οι έμποροι δεν ξεπερνούσε τα 20 λεπτά παραπάνω από το συμβατικό. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε μία ομάδα βιοκαλλιεργητών ελαιολάδου σε συνεργασία με εμπόρους, ώστε το προϊόν να αποκτήσει την αξία του και να αναπτυχθεί».

Από την εταιρεία Ariston Arcadia, που παράγει βιολογικό ελαιόλαδο η Δήμητρα Βλάχου σημειώνει ότι «κάθε χρόνο βλέπουμε αύξηση τιμών στο βιολογικό λάδι, το οποίο παράγουμε και τυποποιούμε. Το ευχάριστο είναι ότι η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. Η τιμή του κυμάνθηκε από 5,80 έως
6 ευρώ το κιλό. Στις αγορές του εξωτερικού, όταν το ελαιόλαδο έχει σωστή συσκευασία και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, γίνεται εύκολα αποδεκτό. Το πρόβλημα εστιάζεται στις αγορές που απευθύνονται σε καταναλωτές με μικρή αγοραστική δύναμη. Η διαμόρφωση τιμής και ποιότητας είναι το κλειδί για τις εξαγωγές». Οι αγορές στις οποίες απευθύνεται η εταιρεία είναι κυρίως σε ΕΕ και Αμερική.