Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε διόγκωση των μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη

Η εργασία στα αγροκτήματα των «αφιλόξενων» περιοχών θα καταστεί αδιανόητη

metanastes-klimatiki-allagi
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Κατακόρυφα αναμένεται να αυξηθεί η μετανάστευση προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, Science, η αυξανόμενη μαζική μετανάστευση είναι μία από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της αύξησης των θερμοκρασιών.

Καθώς οι καλλιέργειες σε πολλές αγροτικές περιοχές του πλανήτη θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, ολοένα και περισσότεροι «κλιματικοί πρόσφυγες» θα αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες. Εφόσον, λοιπόν, οι τρέχουσες τάσεις αύξησης της θερμοκρασίας συνεχιστούν, η έρευνα προβλέπει ότι η Ευρώπη θα φτάσει να υποδέχεται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον αιτούντες ασύλου.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Παρότι το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε πλήθος αλλαγών και δυσμενών συνθηκών (π.χ. αναβαθμίζοντας τις υποδομές ή καλλιεργώντας ανθεκτικές στη θερμότητα καλλιέργειες), τελικά, οδηγούμαστε σε ένα σημείο καμπής. Όπως διαπιστώνεται σε έτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research Letters», οι αυξανόμενες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία θα καταστήσουν κάποιες περιοχές του κόσμου ακατοίκητες για τον άνθρωπο, ο οποίος θα αναγκαστεί να αναζητήσει την τύχη του σε ψυχρότερα μέρη.

Η συγκεκριμένη μελέτη χαρτογραφεί τις περιοχές του πλανήτη που κινδυνεύουν περισσότερο να βιώσουν όχι μόνο μεγαλύτερη θερμότητα, αλλά και υψηλότερη πυκνότητα ατμού στον αέρα. Μεταξύ των περιοχών που ενδέχεται να επηρεαστούν είναι ο Αμαζόνιος, η Δυτική και Κεντρική Αφρική, η Βόρεια Ινδία, η Ανατολική Κίνα και το Νοτιοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Alex de Sherbinin, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, εξηγεί ότι «ακόμη και αν ο καιρός δεν οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια ή και θάνατο, η εργασία σε αγροκτήματα ή σε μη κλιματιζόμενα περιβάλλοντα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η νεφρική νόσος. Είναι πιθανόν ότι με την πάροδο του χρόνου, πολλοί θα αναζητήσουν, τελικά, το καινούργιο τους ‘‘σπίτι’’ σε κάποιο άλλο μέρος».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress