Μονόδρομος για τη Θεσσαλία η στήριξη της αγροτικής παραγωγής

Τα μηνύματα της περιφέρειας προς την κυβέρνηση

Κυρίαρχα θέματα ανάπτυξης της πληττόμενης, από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, Θεσσαλίας, όπως είναι το μέλλον του βαμβακιού σε συνδυασμό με την επαπειλουμένη ξηρασία λόγω κλιματικής αλλαγής, τις προοπτικές των άλλων καλλιεργειών, την καλύτερη αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, συζητήθηκαν στη διημερίδα που συνδιοργάνωσαν στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας.

Στη διημερίδα, με θέμα «Γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα – Προοπτικές», διακεκριμένοι καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, καταξιωμένοι ερευνητές ινστιτούτων, εκπρόσωποι Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και στελέχη της αγοράς κατέθεσαν τις προτάσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα στον θεσσαλικό κάμπο.

Να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας μέχρι τις 2 Μαΐου.

Απάντηση στην ολλανδική πρόταση

Ουσιαστικά, η διημερίδα ήταν η απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας «HVA International» για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Στις εργασίες της τονίστηκαν, κυρίως από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της πρότασής τους και του master plan της HVA.

Ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε στην εισήγησή του ότι «κατά τη διάρκεια της διημερίδας, θα παρουσιαστούν οι μελετημένες προτάσεις επιστημόνων και ανθρώπων της αγοράς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον πρωτογενή τομέα και τη δυναμική της γεωργίας στη Θεσσαλία, καταρτίζοντας ένα αξιόλογο σχέδιο ανάπτυξης, μετά τις πλημμύρες». Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή «η κυβέρνηση να μελετήσει και να ακούσει προσεκτικά αυτές τις προτάσεις».

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τη βαμβακοκαλλιέργεια και πώς αυτή πρέπει να στηριχθεί σε όλα τα στάδιά της, από την παραγωγή μέχρι και τη μεταποίηση και τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας την εθνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, Δημήτρης Λεωνίδας, γνωστοποίησε ότι πριν από το Πάσχα θα ανακοινωθούν προγράμματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και είναι η πρώτη φορά, μετά το 2010, που η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει ιδέες και συνεργατικά σχήματα μεταξύ εταιρειών και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ανάπτυξη της περιοχής.

Στήριξη κτηνοτροφίας

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη στήριξη της κτηνοτροφίας και της αλιείας, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να επικαλείται το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, η οποία έκανε στροφή στην κτηνοτροφία και ενίσχυσε την οικονομία της. «Η Ελλάδα έχει μία αξία πρωτογενούς παραγωγής περίπου στα 7 δισ. ευρώ και κάνει εξαγωγές 11 με 12 δισ. ευρώ σε τρόφιμα. Η Νέα Ζηλανδία έχει λίγο πιο μικρή αξία, γύρω στα 6 δισ., έναν όμως Συνεταιρισμό και κάνει εξαγωγές αξίας 27 δισ. ευρώ σε τρόφιμα», σημείωσε ο κ. Κουρέτας.

Και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας πρέπει να μελετήσει παραδείγματα χωρών που αναπτύχθηκαν επιτυχώς και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εμάς, αλλά και η πολιτεία να συνειδητοποιήσει τη δυναμική της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για τη χώρα μας, επενδύοντας στον πρωτογενή τομέα και όχι σε υπηρεσίες και real estate. Αυτή η μορφή ανάπτυξης για τη Θεσσαλία είναι μονόδρομος και εμείς, ως περιφερειακή αρχή, θα την υπηρετήσουμε».

Προσοχή στον Παγασητικό

Την ανάγκη διαρκούς περιβαλλοντικής παρακολούθησης του Παγασητικού Κόλπου, με αφορμή τόσο τις επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel όσο και από τη συνεχή –και άγνωστο για πόσο ακόμη– εισροή υδάτων από την Κάρλα, επεσήμαναν καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από την ένταση των φαινομένων, ήδη από τις πρώτες ώρες, ο Παγασητικός δέχθηκε πολλά απόβλητα (αγροτικά, βιομηχανικά κ.λπ.), ενώ σε ημερήσια βάση, πλέον, δέχεται 700.000 κυβικά μέτρα νερού από την Κάρλα.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής Δ. Βαφείδης μίλησε για μια πρωτόγνωρη εισροή γλυκών νερών από την Κάρλα στον Παγασητικό, σημειώνοντας πως «σήμερα είναι δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα στον κόλπο».

Ο καθηγητής, Κων/νος Σκόρδας, τόνισε πως τα φερτά υλικά που έχουν δημιουργήσει ένα νησάκι στη μέση του Παγασητικού προέρχονται, ως επί το πλείστον, από χειμάρρους του Πηλίου και γενικότερα από τους χειμάρρους της λεκάνης απορροής χειμάρρων Αλμυρού Πηλίου, παρασέρνοντας υλικά αποσάθρωσης των πετρωμάτων, ξύλα και διάφορα άλλα χονδρόκοκκα υλικά, επιβαρύνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού και πρότεινε τη δημιουργία φραγμάτων για την ανάσχεσή τους.

Ο αν. καθηγητής, Ν. Νεοφύτου, τόνισε πως, μέχρι σήμερα, το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει τεράστιες αντοχές και οι μετρήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επιβαρυντικές επιπτώσεις στον Παγασητικό.