ΝΔ: Φωτεινή Αραμπατζή + 12 βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για ΕΒΖ

Στις 31 Ιανουαρίου οι τελικές αποφάσεις για την τύχη της ΕΒΖ

«Ώρα μηδέν» για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια, λέει η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή και οι αρμόδιοι αναπληρωτές τομεάρχες του κόμματος, Γιάννης Αντωνιάδης και Γιώργος Στύλιος αλλά και κατά κόρον «πρωτοκλασάτα» ονόματα, βουλευτές, που στις περιοχές τους, παράγεται τεύτλο κι υπάρχουν εργοστάσια ή έχουν επαφή με τον αγροτικό χώρο λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, ενδιαφέροντος κ.ά., κι απευθύνει σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και  Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου.

Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης, οι: Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας ΠΕ ΝΔ, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κωνσταντίνος Τσιάρας και οι Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Κέλλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Βασίλης Οικονόμου, Δημήτρης Κυριαζίδης. Το θέμα αναφέρθηκε και στη Βουλή κι από εκπροσώπους άλλων κομμάτων, λόγω της κατάστασης που επικράτησε σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ΝΔ ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση για το πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί την παραγωγή για το 2017 και το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Αφορμή, όπως τονίζουν η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή κι οι συνάδελφοί της, η άγονη έκτακτη Διϋπουργική Επιτροπή, της προηγούμενης Παρασκευής 16 Μαρτίου, για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα, καθώς και οι γενικόλογες, όπως τις χαρακτηρίζουν, και κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές, χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα. Όπως λένε, οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε εγκατάλειψη μια ταλαιπωρημένη καλλιέργεια, που ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς λόγω της πολιτικής σας ανεπάρκειας (από τα 11.070 στρέμματα το 2014 στα 6.430 το 2016 μόνο για την Π.Ε. Σερρών).

Φ.Αραμπατζή: “Φημολογούμενο λουκέτο στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας”

Σημειώνουν πως  έμειναν «ξεκρέμαστοι για ακόμη μια φορά πάνω από 2.500 τευτλοπαραγωγοί, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά και για έναν ολόκληρο χρόνο, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα οφειλόμενα 6,2 εκατ. ευρώ, άνω του 65% της συνολικής οφειλόμενης πληρωμής, της σοδειάς του 2017». Οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν πως ενώ η διοίκηση της ΕΒΖ είχε υποσχεθεί εξόφληση του εν λόγω ποσού μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018 καθώς και προμήθεια των απαραίτητων σπόρων και λιπασμάτων στους τευτλοπαραγωγούς για την τρέχουσα περίοδο αλλά αυτό δε συνέβη. Τονίζουν πως αποδείχθηκαν αίολες και οι υποσχέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, για εξόφληση των παραγωγών μέχρι τέλος του 2017.

Η κ.Αραμπατζή υποστηρίζει πως όλα αυτά σε συνδυασμό και με το φημολογούμενο κλείσιμο και του τελευταίου εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, που λειτουργούσε τουλάχιστον ως έσχατο «μαξιλάρι» ελπίδας για την διάθεση της παραγωγής την περσινή χρονιά, έχουν εκτοξεύσει την απογοήτευση των παραγωγών και δημιουργούν δυστυχώς κλίμα οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας. 

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ στηλιτεύουν τις κυβερνητικές παλινωδίες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας κάνοντας λόγο για  συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στην ΕΒΖ τα 3 τελευταία χρόνια, που υπονόμευσαν την όποια δυνατότητα ανάταξης της βιομηχανίας, όσο και με το «φιάσκο» της πράξης νομοθετικού περιεχομένου του 2015 για δήθεν ενίσχυση με 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ. Μία απόφαση, η οποία, όπως τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ, όχι μόνο δεν συντέλεσε στη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι μόνο ήταν χρήματα σε «βαρέλι δίχως πάτο» αλλά και «δώρο – άδωρο» στους παραγωγούς, στους οποίους κατέληξαν τελικά μόλις 950.000 ευρώ. 

Σημειώνουν δε ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε εγκατάλειψη μια ταλαιπωρημένη καλλιέργεια, που ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς και υπονομεύουν την αναπτυξιακή στόχευση της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της επιλογής, να ενισχύσει την  τευτλοκαλλιέργεια με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη ΚΑΠ 2014- 2020 και ζητούν μέτρα.