Πατάτα: Κρατάνε τις εκτάσεις οι χειμερινές φυτεύσεις

Η θετική πορεία της περσινής χρονιάς, αλλά και οι σχετικά καλές τιμές που διασφάλισε η πατάτα φαίνεται ότι παρότρυναν τους παραγωγούς να διατηρήσουν τις εκτάσεις που καταλαμβάνει η καλλιέργεια κατά τις χειμερινές φυτεύσεις, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η περσινή καλλιέργεια έφερε τιμές για τους παραγωγούς, που ξεκίνησαν από τα 50 λεπτά/κιλό και διατηρήθηκαν έπειτα στα 35-40 λεπτά/κιλό κατά μέσο όρο στον παραγωγό. Ωστόσο, αυτό που όλοι επισημαίνουν είναι η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί με την πάροδο των χρόνων και σε βάθος δεκαετίας.

Το αυξημένο κοστολόγιο σε συνδυασμό με τις χαμηλές συνήθως τιμές για τον παραγωγό, που προσεγγίζουν ακόμη και τα 25-30 λεπτά/κιλό, ο ανταγωνισμός των εισαγόμενων αλλά και οι καιρικές συνθήκες, εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντες αποτρεπτικούς για τους καλλιεργητές, που συχνά βρίσκουν το εισόδημά τους να καλύπτει οριακά τις υποχρεώσεις τους.

Ξεκίνησαν να φυτρώνουν στη Μεσσήνη

Στην περιοχή της Μεσσήνης, οι πατατόσποροι έχουν ήδη αρχίσει να φυτρώνουν, αφού οι φυτεύσεις ξεκίνησαν από τις αρχές Δεκεμβρίου, δείχνοντας σταθερή τάση ως προς τις εκτάσεις, που υπολογίζονται στα 3.000-4.000 στρέμματα. Η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά μέχρι στιγμής, ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία του καιρού και το επόμενο διάστημα, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΑΣ Μεσσήνης, Γιάννης Μπλάνας.

Στην εαρινή καλλιέργεια ποντάρουν οι πατατοπαραγωγοί σε Ηλεία και Αχαΐα

«Η περσινή καλή χρονιά έπαιξε σημαντικό ρόλο και για τις φετινές φυτεύσεις» εκτίμησε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΑΣ Τραγανού Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, αφού έφερε καλές παραγωγές, λόγω των αυξημένων αποδόσεων, που έφυγαν σε καλές τιμές για τον παραγωγό. Η περίοδος βρίσκει τις φυτεύσεις της περιοχής σε πλήρη εξέλιξη, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 15 Φλεβάρη με τις όψιμες ποικιλίες, καιρού επιτρέποντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτάσεις της εαρινής καλλιέργειας φαίνεται να διατηρούνται τόσο στην περιοχή όσο και στη γειτονική Αχαΐα, που είναι ήδη φυτεμένες οι πατάτες, ενώ, εκτίμησε ότι η φετινή παραγωγή ίσως έρθει κατά τι αυξημένη της περσινής.

Βέβαια, για τους παραγωγούς των δύο αυτών περιοχών, απογοητευτική ήταν η εικόνα της φθινοπωρινής καλλιέργειας, αφού οι πολλές και έντονες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου έφεραν σημαντικές καταστροφές στις περιοχές, αφήνοντας απώλειες που σε ορισμένα πατατοχώραφα άγγιξαν και το 80%.

«Αυτήν τη στιγμή δεν νομίζω να υπάρξει παραγωγός που να βγάλει παραπάνω από 1.000-1.200 κιλά το στρέμμα, με τιμές που κυμαίνονται στα 300-400 ευρώ/στρέμμα, γεγονός που σημαίνει σημαντική απώλεια στον παραγωγό» υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς, τονίζοντας το δυσανάλογο κόστος της καλλιέργειας.

Από τέλος Γενάρη ξεκινούν να φυτεύουν στη Θήβα

Στο ακριβό κοστολόγιο σε σύγκριση και με άλλες περιοχές, αλλά και με το εισαγόμενο προϊόν, αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Ματάλας, παραγωγός από τη Θήβα. Το δυσανάλογο κόστος σε σύγκριση με το μικρό κέρδος που αφήνει συνήθως στον παραγωγό, καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια, με τη φθινοπωρινή ιδίως να καταλαμβάνει λιγότερα στρέμματα από ότι στο παρελθόν, ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας το ρίσκο που έχει για τον παραγωγό.

Πάντως, προς το τέλος Γενάρη προσανατολίζονται να ξεκινήσουν τις φυτεύσεις της εαρινής καλλιέργειας οι παραγωγοί της περιοχής, αναλόγως βέβαια των καιρικών συνθηκών, με τις εκτάσεις να υπολογίζονται στα περσινά επίπεδα. Η χρονιά φαίνεται ότι κύλισε καλά για την περιοχή, αφού και οι φθινοπωρινές πατάτες έδωσαν καλή σοδειά με τιμές που κυμαίνονται στον παραγωγό από 48-50 λεπτά/κιλό.