«Ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ένα σταθερό σύστημα γεωργικών συμβουλών»

Μετά την καταγραφή των απόψεων μεγάλων γραφείων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, προέδρων συνεταιρισμών, αγροτών, πρυτάνεων πανεπιστημίων, αλλά και των κομμάτων για τη σημασία των συμβουλευτικών υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα, η «ΥΧ» συνεχίζει το αφιέρωμα στον θεσμό της συμβουλευτικής, συγκεντρώνοντας τις απόψεις στελεχών της κυβέρνησης, όπως έχουν τεθεί σε διάφορες παρεμβάσεις τους το προηγούμενο διάστημα.

Από αυτές καταγράφεται ότι η ψηφιακή τεχνολογία, η επιμόρφωση, η γνώση και η συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Βορίδης, ο κ. Σκρέκας, η κα Αραμπατζή και ο κ. Μπαγινέτας έχουν αναφέρει ότι η γνώση, αλλά και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι ένα από τα μέσα για να φτάσει η ψηφιοποίηση στο χωράφι.

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η ψηφιοποίηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους αγρότες»

«Η εφαρμογή της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουμε συνολικά την παραγωγικότητα των Ελλήνων αγροτών», είχε δηλώσει ήδη από τον Μάρτιο του 2019 ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη.

Ο ίδιος έθεσε τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη γνώση ως πυλώνα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, καθώς είχε τονίσει ότι «για εμάς οι ψηφιακές πολιτικές και η δυνατότητα της χώρας να συμμετάσχει σε αυτό που αποκαλούμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, ένα στοίχημα που δεν μπορούμε να χάσουμε και ένα σύστημα που αφορά οριζόντια όλες τις εθνικές πολιτικές».

Επίσης, κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΑΑΤ, τον Ιούλιο του 2019, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «θα θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφενός για να υπερασπιστούμε τα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών, αφετέρου για να τους διευκολύνουμε να κάνουν την απαραίτητη μετάβαση σε μια έξυπνη γεωργία, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα αυξάνει ταυτόχρονα την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων».

Μακης Βορίδης
«Βασικό το μέτρο της συμβουλευτικής»

Στο ζήτημα της αναγκαιότητας της ψηφιοποίησης και των συμβουλευτικών υπηρεσιών έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο υπουργός ΑΑΤ, Μ. Βορίδης. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) στη Θεσσαλονίκη στην 28η Agrotica, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «ανάμεσα στα βασικά μέτρα που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι η εκπαίδευση των γεωργών, που είναι ένα τρομερά σημαντικό κεφάλαιο, όπως επίσης και το μέτρο των συμβούλων και η εκπαίδευση αυτών, ώστε να βρίσκονται κοντά στους παραγωγούς για να τους ενημερώνουν για αυτά που γίνονται». Επίσης, εκτενής ήταν η αναφορά του τόσο στην ευφυή γεωργία όσο και στην αναγκαιότητα της συμβουλευτικής στο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ τον Οκτώβριο του 2019. Ο ίδιος μίλησε για τη δυνατότητα μείωσης των εισροών μέσω της χρήσης ευφυούς γεωργίας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε πώς αυτό θα εφαρμοστεί και πώς θα κατέβει η ευφυής γεωργία στο χωράφι».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να χτίσουμε μηχανισμούς επικοινωνίας που θα μεταφέρουν στους γεωργούς ότι θα βοηθηθούν και δεν θα ακυρωθούν από αυτές τις τεχνολογίες. Εδώ είναι ο κομβικός ρόλος των γεωργικών συμβούλων, προκειμένου να σταθούν δίπλα στον παραγωγό για να τον φέρουν κοντά σε αυτή την αναγκαιότητα».

Κώστας Σκρέκας
«Δεν προχωρά ο αγροτικός τομέας χωρίς εκπαιδευμένους αγρότες»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του στην «ΥΧ», είχε καταθέσει την άποψή του για την πορεία του Μέτρου 2 του ΠΑΑ για τη συμβουλευτική. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι «για το μέτρο των γεωργικών συμβουλών, πρέπει να φτιάξουμε ένα μόνιμο σύστημα, το οποίο αυτήν τη στιγμή λείπει από τη χώρα. Ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν δεν υπάρχουν ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι αγρότες, αν δεν φτιάξουμε ένα αξιόπιστο σταθερό σύστημα γεωργικών συμβουλών. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να δουλέψει, αν δεν έχει την κατάλληλη πληροφόρηση και τα απαραίτητα δεδομένα.

Άρα, πρέπει να συνδυάσουμε το σύστημα συμβουλών με συστήματα ψηφιακής γεωργίας, που θα παρέχουν τα δεδομένα στον σύμβουλο. Αυτήν τη στιγμή, μελετάμε ακριβώς αυτό, πώς δηλαδή θα συνδυάσουμε τη γεωργική συμβουλή με τη συλλογή και την ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων. Σκοπός μας είναι, πάντως, να ενεργοποιήσουμε το μέτρο, αλλά με έναν τρόπο συστηματοποιημένο, σταθερό, που θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια».

Φωτεινή Αραμπατζή
«Η ενσωμάτωση της γνώσης και της καινοτομίας είναι στρατηγική μας επιλογή»

Επανειλημμένα στο συγκεκριμένο θέμα έχει αναφερθεί και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, με ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα να αποτελεί η συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία» αρχές Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «κομβικής σημασίας στη στρατηγική μας είναι η ενσωμάτωση της γνώσης και της καινοτομίας στην ελληνική γεωργία». Επίσης, τόνισε ότι «με τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων, οι παραγωγοί μας θα μπορούν να πετύχουν οικονομίες κλίμακος, υψηλότερη τιμή στο προϊόν και µειωµένες τιµές στις εισροές. Θα μπορούν να αποκτήσουν καλύτερες συµβουλευτικές υπηρεσίες και να κλείσουν συµφέρουσες συµβάσεις µε τους προμηθευτές».

Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
«Σημαντική αναπτυξιακή συμβολή θα φέρει η συμβουλευτική»

Την παροχή γεωργικών συμβουλών κατατάσσει στις εμβληματικές δράσεις του ΠΑΑ ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, σε πρόσφατο άρθρο του στην ειδική έκδοση της «ΥΧ», agroΚΟΣΜΟΣ. Συγκεκριμένα, κατέγραψε ότι «το στοίχημα, βεβαίως, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, είναι το ΠΑΑ να πετύχει τους στόχους του και ως προς εμβληματικές δράσεις που περιλαμβάνει, οι οποίες έχουν σημαντική αναπτυξιακή συμβολή στην αναδιάρθρωση του αγροδιατροφικού μας τομέα και στον παραγωγικό του μετασχηματισμό. Δράσεις, όπως της παροχής γεωργικών συμβουλών, της κατάρτισης και εκπαίδευσης, της συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας, της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών, της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων και εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, πολλές εκ των οποίων συνιστούν αιρεσιμότητες για τη νέα ΚΑΠ, καθώς καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή τους στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021-2027.

Σε αυτές τις δράσεις χρειάζεται να επενδύσουμε από τώρα και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε μεθοδικά και οργανωμένα, διαμορφώνοντας το πλαίσιο που απαιτείται, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε αξιόπιστα στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Προκλήσεις σύνθετες και πολυδιάστατες, που εντάσσονται σε ένα διεθνοποιημένο, έντονα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό περιβάλλον».