Ψηλότερα ο πήχης στο πρόβειο με τις νέες συμφωνίες συνεταιρισμών – βιομηχανιών

«Θρακών Αμνός» και «Αιγοπροβατοτρόφοι Πιερίας» έδωσαν τα χέρια με «Εβροφάρμα» και «Κολιό» στα 90 και 91 λεπτά/κιλό αντίστοιχα

Με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις δείχνει να ξεκινά η φετινή χρονιά για την αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, με δύο ακόμα συμφωνίες μεταξύ συνεταιρισμών και επιχειρήσεων να αποτυπώνουν την τάση βελτίωσης των τιμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων «Αιγοπροβατοτρόφοι Πιερίας» συμφώνησε να παραδώσει γάλα στην εταιρεία «Κολιός» έναντι 91 λεπτών/κιλό, ενώ μια εξίσου ικανοποιητική συμφωνία ετοιμάζεται να γράψει ο «Θρακών Αμνός» από την Ξάνθη με την επιχείρηση «Εβροφάρμα», με την ανώτατη τιμή να ορίζεται στα 90 λεπτά/κιλό.

Οι ανωτέρω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων και το «άνοιγμα» των ζωνών γάλακτος από μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά. Η τελευταία, βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανομοιογένεια ανά περιοχή και ανά εκμετάλλευση ως προς τις τιμές που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι. Ιδίως οι μεμονωμένοι εξ αυτών που δεν είναι οργανωμένοι σε μεγαλύτερα σχήματα και οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, έχουν και μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα.

Συν τοις άλλοις, η τιμή συναρτάται και με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Μπορεί κάποιο κριτήριο, όπως η ποσότητα πάνω από 80 τόνους, να σου εξασφαλίζει 3 επιπλέον λεπτά στο λίτρο, όμως επειδή δεν πιάνεις το πλαφόν με τις λιποπρωτεΐνες να χάνεις 3 λεπτά και στο τέλος να μην παίρνεις καλύτερη τιμή», σημειώνει στην «ΥΧ» ζωοτέχνης με εμπειρία σε τυροκομείο.

Βεβαίως, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα τιμών που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να είναι απολύτως βιώσιμοι

Μετρά η φερεγγυότητα

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Αιγοπροβατοτρόφοι Πιερίας», Κώστας Ανθόπουλος, η συμφωνία με την Κολιός «προβλέπει τη διάθεση 3.000 τόνων γάλακτος συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών και τιμή τα 91 λεπτά. Είχαμε φτάσει κοντά σε σύναψη συμφωνίας με μεγάλη γαλακτοκομική εταιρεία, αλλά τελευταία στιγμή χάλασε και τελικά κλείσαμε στην παραπάνω ποσότητα με τη συγκεκριμένη εταιρεία». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις υπολογίζουν πολύ τη φερεγγυότητα αυτού με τον οποίο συναλλάσσονται «και αν είναι πεπεισμένες ότι θα πάρουν αυτά που ζητούν, δίνουν ικανοποιητικές τιμές».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παρασχούδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» επιβεβαιώνει στην «ΥΧ» τις πληροφορίες για συμφωνία με την «Εβροφάρμα».

«Η συμφωνία προβλέπει τη διάθεση 2.500 τόνων γάλακτος με ανώτατη τιμή τα 90 λεπτά και βασικό κριτήριο είναι αυτό των πρωτεϊνών, οι οποίες πρέπει να είναι στο 6%. Σε σχέση με πέρσι, το φετινό συμβόλαιο είναι βελτιωμένο κατά 10 λεπτά, γεγονός που θα βοηθήσει και τους κτηνοτρόφους που δεν θα πιάσουν όλα τα κριτήρια ώστε να πάρουν καλύτερη τιμή», δηλώνει και συμπληρώνει: «Βεβαίως, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα τιμών που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να είναι απολύτως βιώσιμοι».

Αρχίζει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός

Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, ο συνεταιρισμός έχει στα σκαριά και ακόμη μία συμφωνία για μικρότερη ποσότητα γάλακτος «σε πολύ καλή τιμή», όπως λέει χαρακτηριστικά, χωρίς πάντως να θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα είναι καλό να ξεκινήσει και μια μορφή ανταγωνισμού μεταξύ των τυροκομείων», προσθέτει. Σημειώνεται ότι και οι δύο ανωτέρω συνεταιρισμοί είναι μέλη του εθνικού κλαδικού συνεταιρισμού «Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος».

Φτάνουν μακριά για να βρουν γάλα

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες γάλακτος, ώστε να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Όπως είχε γράψει η «ΥΧ», η ΜΕΒΓΑΛ ανέβασε φέτος τον πήχη των ποσοτήτων που σκοπεύει να απορροφήσει κατά 50% σε σχέση με πέρσι και αυτό την οδήγησε στην απόφαση να στραφεί για πρώτη φορά σε παραγωγούς της Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες περιοχές μακριά από την έδρα της. «Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, η τυροκομική επιχείρηση LA Farm (σ.σ. εδρεύει στα Τρίκαλα) έφτασε μέχρι την Ηλεία για να βρει και να αγοράσει γάλα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κτηνοτρόφος από την Καβάλα, Νίκος Δημόπουλος.

«Όταν βλέπεις ότι η ΜΕΒΓΑΛ φτάνει μέχρι τον Έβρο για να προμηθευτεί αιγοπρόβειο, καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για μια νέα εξέλιξη», σχολιάζει με νόημα έτερος κτηνοτρόφος.