Terra Thessalia: Παγκόσμια ζήτηση για την καινοτομία της Θεσσαλίας

Οι κτηνοτρόφοι δέχονται συμβουλευτική και νέες τεχνολογίες

Διαχωρισμό ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό αλλά και ελέγχους στο γάλα ζητούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

Βελεστίνο, Ελασσόνα, Καλαμπάκα, Μουζάκι, Παλαμάς, Σοφάδες και Τέμπη είναι οι περιοχές της Θεσσαλίας που καινοτομούν, συμμετέχοντας στην πρώτη σύμπραξη μικρών γαλακτοκομικών περιοχών της Ελλάδας με το όνομα Terra Thessalia. Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, πανεπιστήμια, δημόσιοι φορείς και τράπεζες συνεργάζονται ώστε να ενώσουν τις παραδοσιακές πρακτικές με τη συμβουλευτική και τις νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιοτικής αξίας.

Στην Terra Thessalia, κάθε κτηνοτρόφος που συμμετέχει ακολουθεί συγκεκριμένες πρακτικές εκτροφής που του προσφέρονται μέσα από τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς. Ο Στέλιος Κουζελέας, υπεύθυνος επικοινωνίας, δικτύωσης και προώθησης της σύμπραξης, καθώς και εξωτερικός διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «η σύμπραξη παρέχει μία συνεχή υποστήριξη προς τους κτηνοτρόφους, η οποία αφορά την έρευνα και τη συμβουλευτική σε ζητήματα εκτροφής και προώθησης των προϊόντων. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά εργαστήρια που συμμετέχουν προτρέπουν τους κτηνοτρόφους στις καλύτερες πρακτικές εκτατικής εκτροφής κατά την οποία τα ζώα είναι ελεύθερα σε βοσκότοπους και καταναλώνουν την καλύτερη ποιότητα τροφής, η οποία προσαρμόζεται με τη βοήθεια των πανεπιστημίων».

Συμμετοχικό Σύστημα Εγγύησης

Η συνεργασία μεταξύ των φορέων μέσω του συμμετοχικού συστήματος εγγύησης είναι σε θέση να εγγυηθεί για κάθε πρακτική σε κάθε σημείο της παραγωγής. Συγκεκριμένα, ο Σ. Κουζελέας αναφέρει ότι «το συμμετοχικό σύστημα εγγύησης σε λίγο καιρό θα οπτικοποιηθεί μέσω ενός προγράμματος ερευνητικού μεταδιδακτορικού και ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να ελέγχει όλες τις πρακτικές μέσω μια πλατφόρμας στο κινητό».

Τεχνολογία

Η σύμπραξη μπορεί να εγγυηθεί ακόμα πως η κτηνοτροφία είναι εκτατική και πως τα ζώα βόσκουν ελεύθερα και τρέφονται από περιοχές κοντά στον τόπο εκτροφής τους, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τη μεταφορά των ζώων. «Για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα κοπάδια GPS κολάρα, τα οποία στέλνουν πληροφορίες σε έναν server στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σχετικά με τη θέση των ζώων και την ποσότητα της τροφής. Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να παρατηρήσουμε ποια διαδρομή κάνουν τα ζώα, αλλά και πού σταματούν για να φάνε. Αν συνηθίζουν να σταματούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, καταλαβαίνουμε ότι εκεί έχει καλή τροφή. Άρα, μπορούμε να εντοπίσουμε πού έχει την καλύτερη τροφή, αλλά και πού πρέπει να αναπτυχθεί άλλη τροφή, αφού τα ζώα δεν σταματάνε καθόλου. Έχουμε έτσι έναν χάρτη ποιότητας τροφής στα βοσκοτόπια».

Ο Στ. Κουζελέας τονίζει πως στη σύμπραξη μπορούν να ενταχθούν και άλλοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα πληρούν κριτήρια που έχουν να κάνουν με το μέγεθος της εκμετάλλευσης, καθώς υποστηρίζονται οι μικρές σε μέγεθος εκμεταλλεύσεις και τα μικρά οικογενειακά σύγχρονα τυροκομεία. Επίσης, τονίζει πως οι κτηνοτρόφοι προωθούν μέσω της σύμπραξης ένα συγκεκριμένο ποσοστό της παραγωγής τους, η οποία προέρχεται από τις πρακτικές εκτροφής που ακολουθούνται συνολικά στην Terra Thessalia. «Τα κέρδη από την πώληση των προϊόντων αυτών αναδιανέμονται πάλι στους κτηνοτρόφους με ένα επιπλέον ποσοστό κέρδους».

Εξωτερικό

Οι δραστηριότητες και η καινοτομία της σύμπραξης έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο από άλλα μέρη της Ελλάδας όσο και από το εξωτερικό. Ο Στ. Κουζελέας καταλήγει ότι «για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται η δραστηριοποίηση και η συνεργασία πολλών φορέων που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι δουλεύουν για την ίδια ιδέα».