Η μάχη της πατάτας: Θερκοπηπιακή καλλιέργεια στην Ηλεία, οργάνωση στο Νευροκόπι

Με δραστικές λύσεις απαντούν οι Έλληνες παραγωγοί στις δυσμενείς συνθήκες

των Νικολέτας Τζώρτζη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου

Διφορούµενη είναι η εικόνα στην παραγωγή πατάτας στη χώρα, αλλά και στο κέρδος των ίδιων των παραγωγών, καθώς, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, κάθε περιοχή παρουσιάζει τα δικά της χαρακτηριστικά τόσο ως προς τον τρόπο καλλιέργειας όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσης και διάθεσης. Όλοι οι παραγωγοί, πάντως, µιλούν για το υψηλό κόστος παραγωγής της, τα µεγάλα προβλήµατα εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής, αλλά και τις αθρόες εισαγωγές.

Θερµοκηπιακή πατάτα

Για την αντιµετώπιση των προβληµάτων, στον Νοµό Ηλείας κερδίζει πλέον έδαφος η καλλιέργεια της πατάτας σε θερµοκήπιο, καθώς αποφέρει σηµαντικά κέρδη στους παραγωγούς, λόγω της πρωιµότητάς της. Αποτελώντας, άλλωστε, τη µοναδική, µέχρι στιγµής, θερµοκηπιακή καλλιέργεια σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέρει στους παραγωγούς ένα εγγυηµένο εισόδηµα. 

Ήδη, οι πρώιµες πατάτες θερµοκηπίου έχουν κερδίσει το στοίχηµα, καθώς βγαίνουν στις αγορές πρώτες, πολύ νωρίτερα από τις πρώιµες πατάτες της Μεσσηνίας.  «Πρόκειται για έναν πολύ κερδοφόρο κωδικό», επισηµαίνει στην «ΥΧ» ο Δηµήτρης Τακτικός, ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής, εµπορίας και τυποποίησης φρούτων και λαχανικών. Μάλιστα, συνιστά και σε άλλους παραγωγούς να επενδύσουν στη θερµοκηπιακή καλλιέργεια, γιατί η ζήτηση είναι µεγάλη και µπορεί να απορροφηθεί όλη η παραγωγή. 

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού – Ανεβαίνουν τα στρέµµατα

Πέρυσι, η τιµή παραγωγού για την ανοιξιάτικη θερµοκηπιακή πατάτα είχε ξεπεράσει τα 60 λεπτά το κιλό, ενώ πολύ καλά κινήθηκε και η φετινή φθινοπωρινή πατάτα θερµοκηπίου. Οι καλές προοπτικές που υπάρχουν, πάντως, έχουν οδηγήσει ολοένα και περισσότερους παραγωγούς να επενδύσουν στα θερµοκήπια. Αρκεί να επισηµάνουµε ότι ενώ το 2014 στον Νοµό Ηλείας είχαν καλλιεργηθεί περίπου 486 στρέµµατα µε πατάτα θερµοκηπίου, το 2017 οι εκτάσεις ξεπέρασαν τα 600 στρέµµατα, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναµική που υπάρχει στην περιοχή. 

Εξάλλου, µετά από την πατάτα, στα ίδια θερµοκήπια καλλιεργείται πεπόνι και φασόλι, δηλαδή µέσα σε έναν χρόνο µπορούν να γίνουν τρεις καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά τις στρεµµατικές αποδόσεις αυτές ξεπερνούν τους 5 τόνους ανά στρέµµα. 

Κάτω Νευροκόπι: Στα 40- 45 λεπτά η τιμή παραγωγού

Στα 40-45 λεπτά κινήθηκε ο µέσος όρος της τιµής παραγωγού για την πατάτα Κάτω Νευροκοπίου, που κατάφερε να επιβιώσει µετά από µια τραγική χρονιά. Ο απολογισµός της περσινής καλλιέργειας παίρνει θετικό πρόσηµο, καθώς οι παραγωγοί στην ουσία ξεπούλησαν. Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου, Βασίλης Καστίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ότι έµειναν περίπου 500 τόνοι στις αποθήκες, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 10.000 τόνοι.

Το γεγονός ότι το προϊόν δεν αποθηκεύεται συµβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της ζήτησης. Οι τιµές ενθαρρύνουν τους παραγωγούς, αλλά παρόµοιες µε τις φετινές πετυχαίνουν µία φορά στα δέκα χρόνια χωρίς να είναι αυτός ο στόχος τους. «Θα ήµασταν ικανοποιηµένοι µε µια τιµή στα 30-35 λεπτά. Δεν επιζητούµε το ταβάνι και την επόµενη χρονιά να πέφτουµε στο ναδίρ». Οι πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου εκτιµά ότι θα σπείρουν περίπου 20.000-25.000 στρέµµατα.

Οµάδα Παραγωγών

Το θετικό νέο αφορά τη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, που απαρτίζεται από 37 µέλη. Η προσπάθεια στέφθηκε µε επιτυχία, γιατί οι παραγωγοί κλείνουν απευθείας συµφωνίες µε µεγάλες αλυσίδες, όπως ο Σκλαβενίτης, και προωθούν το προϊόν χωρίς µεσάζοντες. 

«Το µέλλον στη γεωργία είναι οι Οµάδες Παραγωγών και οι Συνεταιρισµοί. Η δηµιουργία της συγκεκριµένης ενδεχοµένως να ανοίξει τον δρόµο για να διαχειριστούµε καλύτερα το προϊόν µας», σχολιάζει ο Βασίλης Καστίδης.