Γ. Χατζηκωνσταντίνου: Τιμήθηκε ως ακαδημαϊκός και άνθρωπος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Γ. Χατζηκωνσταντίνου: Τιμήθηκε ως ακαδημαϊκός και άνθρωπος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στο ξεκίνημα της 3ης Ερευνητικής Διημερίδας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου εκδήλωση προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Γεώργιου Θ. Χατζηκωνσταντίνου. Αμέσως μετά δόθηκε το όνομα του Καθηγητή, που διατέλεσε ο πρώτος πρόεδρος του Τμήματος, σε αμφιθέατρο της Σχολής, και μάλιστα ήταν το πρώτο αμφιθέατρο που δίδαξε στο νεοϊδρυθέν τότε Τμήμα το 1999.

 Τον Καθηγητή καλωσόρισαν στην έδρα του αρχικά ο πρύτανης του Δημοκριτείου Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ευάγγελος Δρυμπέτας και ο πρόεδρος του Τμήματος Κωνσταντίνος Χαζάκης.  Το στίγμα της εκδήλωσης δόθηκε από τους τρεις ομιλητές και ξεπέρασε κατά πολύ τον στενό ακαδημαϊκό χαρακτήρα και επικέντρωσε στον παράγοντα άνθρωπο όπως άλλωστε και ο ίδιος ο τιμώμενος σε όλη την ακαδημαϊκή του πορεία.

«Μας έμαθε τι σημαίνει ομόνοια, τι σημαίνει ακαδημαϊκό ύφος, μας έμαθε τι σημαίνει σωστή ακαδημαϊκή έρευνα» σχολίασε αρχικά ο νυν Κοσμήτορας. Ο κ. Δρυμπέτας ταξίδεψε τους ακαδημαϊκούς και όλους όσους προσήλθαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής στην αφετηρία λειτουργίας του Τμήματος που ξεκίνησε την διαδρομή του ως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης. Θύμισε ότι τότε δεν υπήρχαν καθίσματα, έδρανα καθηγητών, θέρμανση, ομολόγησε όμως ότι εκείνη η χρονιά ήταν από τις καλύτερες που είχε στην καριέρα του. «Μας έμαθε να βάζουμε στόχους, να τους κυνηγάμε, να τους πετυχαίνουμε, να βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη και βήμα- βήμα να πετυχαίνουμε». Κλείνοντας σχολίασε χαρακτηριστικά «είναι δική μας τιμή ένα αμφιθέατρο να φέρει το όνομά του».

Με την επισήμανση ότι η εκδήλωση  προς τιμήν του γίνεται όντας εν ζωή ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου μοιράστηκε με συναδέλφους και φοιτητές ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δημιουργεί αναμνήσεις.  «Τα λόγια που άκουσα από τον πρύτανη, τον κοσμήτορα, τον πρόεδρο του Τμήματος με φέρανε στο 1999 όταν οι τότε πρυτανικές αρχές, Κ. Σιμόπουλος, Α. Χαραλαμπάκης και Φ. Τσαλίδης με κάλεσαν ενώ ήμουν Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική και μου ανακοίνωσαν ότι θα ιδρυθεί ένα νέο Τμήμα μέσω ΕΠΕΑΕΚ. Σύμφωνα με το υπουργείο έπρεπε να έχει ιδιαιτερότητα, να συνδέεται με την περιοχή.

Με τη βοήθεια της Νομικής που παραχώρησε τους χώρους δημιουργήθηκε το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, το γνωστό ΔΟΣΑ, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε- καλώς- με απόφασης της γενικής συνέλευσης σε Τμήμα Οικονομικών Επιστημών». Θύμισε ότι το Τμήμα δούλεψε με μια προσωρινή γενική συνέλευση, με μια ομάδα ανθρώπων, ανάμεσά τους ο Γιάννης Σχινάς, ο Δημήτρης Δημητρίου, ο Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο Ζήσης Παπαδημητρίου.  Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου δεν παρέλειψε να αναφέρει έναν- έναν τους πρωτεργάτες του ΔΟΣΑ, αρχής γενομένης από τους διοικητικούς υπαλλήλους, το εξαιρετικό εκπαιδευτικό προσωπικό και βέβαια τους φοιτητές για τους οποίους ανέφερε ότι οι δυο πρώτες φουρνιές που φοίτησαν κάτω από εξαιρετικές αντιξοότητες ήταν οι καλύτερες.

Ξεναγώντας όσους δεν γνώριζαν το Δημοκρίτειο 18 χρόνια πριν θύμισε ότι τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ δεν έμπαιναν μέσα στο πανεπιστήμιο γιατί δεν είχε άσφαλτο κι εκείνος μαζί με τον γραμματέα του Τμήματος έφεγγαν με τα αυτοκίνητά τους τον δρόμο για να περπατήσουν οι φοιτητές με ασφάλεια μέχρι το λεωφορείο. Τον δε πίνακα έπρεπε να τον μεταφέρουν από τη μία αίθουσα διδασκαλίας στην άλλη. Κατέγραψε τα ονόματα των πρώτων διδασκόντων που είναι σήμερα εξαιρετικοί οικονομολόγοι όπως οι Βαγγέλης Δρυμπέτας, Μωυσής Σιδηρόπουλος, Ιωάννης Μουρμούρης, Κώστας Αξαρλόγλου, Παντελής Σκλιάς, Διονύσης Χιόνης, Γιώργος Σαραφόπουλος, Σύλβια Σταυρίδου. Το Τμήμα στην πορεία του πραγματοποίησε ερευνητικά και ακαδημαϊκά άλματα έχοντας προσκαλέσει μεταξύ άλλων διεθνείς προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο Rene Passet και ο Claude Albagli,  πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου C.E.D.I.M.E.S.

Να σημειωθεί ότι σκοπός της Διημερίδας που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Οκτωβρίου είναι η παρουσίαση των εργασιών των μελών ΔΕΠ, των υποψηφίων διδακτόρων και των συνεργαζόμενων ερευνητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών.