Χορτοδοτικά φυτά: Πάνω από 20 ηµέρες πρωιµότερες οι κοπές της µηδικής

Η ζιζανιοκτονία δίνει καλύτερη ποιότητα

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν με την είσοδο της άνοιξης ευνόησαν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών της μηδικής σε πολλές περιοχές της χώρας, οδηγώντας τους παραγωγούς σε πρώιμες κοπές. Στο σενάριο αυτό συμμετέχει το σύνολο των καλλιεργειών στις οποίες η παρουσία των ζιζανίων είναι έντονη, καθώς οι κοπές συμβάλλουν σημαντικά στον καθαρισμό των χωραφιών. Οι επόμενες κοπές, λόγω της απουσίας των ζιζανίων, δίνουν συνήθως ποιοτικά καλύτερο προϊόν και οι παραγωγοί δεν κάνουν ζιζανιοκτονίες.

Η καλλιέργεια της μηδικής έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό, το οποίο για το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να γίνεται δυσεύρετο. Για τον λόγο αυτόν, πολλοί παραγωγοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα αποθέματα για μέχρι δύο κοπές και στη συνέχεια να στραφούν στη σποροπαραγωγή, η οποία παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον από την αγορά. Η ζήτηση για πολλαπλασιαστικό υλικό έχει ανέβει κατακόρυφα και οι παραγωγοί βλέπουν το γεγονός αυτό ως ευκαιρία.

Ο Γιάννης Νταντούμης, παραγωγός από το Παύλο Βοιωτίας, ξεκίνησε τις κοπές μηδικής εδώ και μία εβδομάδα. Όπως ισχυρίζεται, οι αποδόσεις είναι σχετικά μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, αλλά και εξαιτίας του ανταγωνισμού από την παρουσία των ζιζανίων, τα οποία υποβαθμίζουν την ποιότητα του σανού. «Ο σημαντικότερος λόγος που οδηγηθήκαμε στις πρώιμες κοπές στη μηδική ήταν το γεγονός της αυξημένης παρουσίας των ζιζανίων στις καλλιέργειές μας. Με την κοπή επιτυγχάνουμε σε μεγάλο ποσοστό τη μείωση του ανταγωνισμού και τα επόμενα χέρια που θα πάρουμε θα είναι καθαρότερα, άρα καλύτερα ποιοτικά», σημειώνει. Σύμφωνα με τα δεδομένα της συλλογής που έχει στα χέρια του, ο κ. Νταντούμης έχει κατατάξει το προϊόν του σε δύο ποιότητες. Όπως εξηγεί, «η πρώτη παρουσιάζει ένα ποσοστό ζιζανίων της τάξης του 20% στη σύνθεσή της, ενώ η δεύτερη ένα ποσοστό πάνω από 40%, εξού και οι τιμές της κυμαίνονται από 10 έως 15 λεπτά το κιλό». Κλείνοντας, ο ίδιος δηλώνει ότι παραμένει σταθερή η δεματοποίηση της μηδικής σε μπάλες μικρού βάρους, «διότι τις μεγάλες δεν μπορεί να τις υποστηρίξει το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων, λόγω της παραδοσιακής τους διαχείρισης κατά την εκτροφή».

Τα πρώτα χέρια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Εστιάζοντας περισσότερο στην ποιότητα του προϊόντος, ο Δημήτρης Βελαώρας, παραγωγός από τον Ορχομενό Βοιωτίας, υποστηρίζει ότι τα πρώτα χέρια της μηδικής μπορεί να ξεπεράσουν και το 17% σε πρωτεΐνη, αλλά στη συνέχεια πέφτουν στο 12%. «Δυστυχώς, όμως, το σύνολο των κτηνοτρόφων αγοράζει “τριφύλλι”, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία της ποιοτικής κατάταξης», διευκρινίζει.

Αναφερόμενος σε θέματα εμπορίας του προϊόντος, ο ίδιος κάνει λόγο για συνεργασίες με παραγωγούς από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, όπου η ζήτηση για τον ίδιο παραμένει σταθερή.

Η έλλειψη νερού στρέφει τους παραγωγούς της Καρδίτσας στη σποροπαραγωγή

Για μια δύσκολη περίοδο στην καλλιέργεια της μηδικής, λόγω της έλλειψης νερού, κάνει λόγο ο Απόστολος Εκίζογλου, παραγωγός από το Νέο Ικόνιο Καρδίτσας. Όπως αναφέρει, το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι κατεστραμμένο και, για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος κάνει χρήση αντλίας με ντιζελομηχανή, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος παραγωγής.

Εστιάζοντας στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Εκίζογλου επισημαίνει ότι έχει πάρει το πρώτο χέρι συλλογής με μειωμένες αποδόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 200 έως 250 κιλά το στρέμμα. Υποστηρίζει, δε, ότι η χρονιά είναι πρώιμη κατά 15 με 20 ημέρες, σε σύγκριση με άλλα έτη.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της καλλιέργειας για την τρέχουσα περίοδο, ο ίδιος εκτιμά ότι, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, μπορεί να πάρει ακόμη ένα χέρι και, στη συνέχεια, να αφήσει την καλλιέργεια για σποροπαραγωγή.
«Η απουσία του νερού μάς αλλάζει τον προγραμματισμό της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε στη σποροπαραγωγή. Ήδη έχω υπογράψει συμβόλαιο με εταιρεία σποροπαραγωγής με 3,20 ευρώ το κιλό. Αυτή την περίοδο, η ζήτηση του σπόρου είναι ιδιαίτερα αυξημένη και αν ξεπεράσω τα 70 κιλά ανά στρέμμα, μπορεί να έχω ένα καλό αποτέλεσμα», καταλήγει.

Αποτελεσματική η καταπολέμηση των ζιζανίων στις Σέρρες

Για πρωίμιση της παραγωγής, αλλά και επέκταση της καλλιεργητικής περιόδου κάνει λόγο ο Θεοφάνης Συμεών, παραγωγός από τον Προβατά Σερρών. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει προβεί στην πρώτη κοπή για την τρέχουσα περίοδο, χωρίς την παρουσία ζιζανίων, χάρη στο γεγονός ότι αυτά έχουν καταπολεμηθεί. «Το προϊόν που παράγω κατευθύνεται στη βιομηχανία παραγωγής πέλλετ μηδικής και, για τον λόγο αυτόν, προσέχουμε σημαντικά την ποιότητα. Η ποιοτική κατάταξη έχει καλύτερα αποτελέσματα για εμάς τους παραγωγούς, για αυτό και προσέχουμε πολύ τις καλλιέργειές μας».

Ο κ. Συμεών καταλήγει υποστηρίζοντας ότι, σε μια τέτοια πρώιμη χρονιά, οι παραγωγοί ενδέχεται να πάρουν περισσότερες κοπές σε σύγκριση με άλλα έτη, εφόσον το ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες. «Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως από τις βροχές. Η φετινή χρονιά δείχνει να είναι ξερική, επομένως οι απαιτήσεις σε νερό θα είναι μεγάλες».