Ζάχαρη, γάλα και χοιρινό κράτησαν στα ρηχά τον δείκτη του FAO το 2018

Φθηνότερα κατά 3,5% τα τρόφιμα τη χρονιά που έφυγε, παρά την άνοδο σιταριού και καλαμποκιού

fao

των Μελίνας Ζιάγκου, Γιάννη Τσατσάκη

Σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 3,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και κατά 27% σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά του 2011 έκλεισε το 2018 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO Food Price Index – FFPI), με τις μειώσεις στη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, το χοιρινό και τα πουλερικά να αντισταθμίζουν και… με το παραπάνω τις αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 168,4 μονάδες για το σύνολο της περασμένης χρονιάς, ενώ τον τελευταίο μήνα του έτους (Δεκέμβριο) βρέθηκε στις 161,7 μονάδες, οριακά υψηλότερα δηλαδή από τις 161,6 μονάδες του Νοεμβρίου. Αν και όλα τα βασικά δημητριακά κινήθηκαν ανοδικά, την ακριβώς αντίθετη πορεία ακολούθησαν τα υπόλοιπα προϊόντα από το «καλάθι» αγροτικών εμπορευμάτων που απεικονίζει ο δείκτης, με τη ζάχαρη να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση. Πιο αναλυτικά:

– Ο Δείκτης Δημητριακών έκλεισε το Δεκέμβριο με αύξηση 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και λίγο πάνω από τις 165 μονάδες για το σύνολο του έτους, καταγράφοντας άνοδο 9% σε σύγκριση με το 2017. Τα επίπεδα αυτά, ωστόσο, είναι κατά 31% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του 2011. Οι μειωμένες αποδόσεις στο νότιο ημισφαίριο επηρέασαν θετικά τις τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι, αν και οι αναλυτές του FAO δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι δεν τίθεται θέμα ελλιπούς προσφοράς, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα για όλα τα δημητριακά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

– Ο Δείκτης Φυτικών Ελαίων γύρισε σε θετικό έδαφος τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας άνοδο 0,4% και αντιστρέφοντας έτσι την πτωτική πορεία 10 συνεχόμενων μηνών, «παρασυρόμενος» από το γύρισμα στο τέλος των τιμών του φοινικέλαιου. Ωστόσο, για το σύνολο του έτους, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 144 μονάδες –τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007–, καταγράφοντας πτώση 14% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το φοινικέλαιο ήταν αυτό που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ καθοδικά εξακολούθησαν να κινούνται και οι τιμές του σογιέλαιου, υποκύπτοντας στις πιέσεις από τα αυξημένα αποθέματα στις ΗΠΑ και την αδύναμη ζήτηση από την ΕΕ.

Αποθέματα και αργό έριξαν τη ζάχαρη

  • Ο Δείκτης Ζάχαρης, όπως προαναφέραμε, κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 22% το 2018 σε σύγκριση με το 2017, ενώ τον Δεκέμβριο η πτώση έφτασε το 1,3%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην ταχύτερη αύξηση της παραγωγής στην Ινδία, αλλά και στην πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για τεύτλα για παραγωγή αιθανόλης, «κατευθύνοντάς» την πρώτη ύλη στην παραγωγή ζάχαρης. Αυτό έγινε φανερό ιδίως στη Βραζιλία (μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο), σε μια στιγμή που τα αποθέματα ζάχαρης ήδη βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στα επίπεδα του 2017 κρατήθηκε το βοδινό

Κατά 2,2% σε ετήσια βάση υποχώρησε ο Δείκτης Κρέατος, με την πτώση να αποδίδεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές του χοιρινού (παρά την ενίσχυση της ζήτησης στη Βραζιλία, που έφερε μικρή άνοδο 0,8% τον Δεκέμβριο) και των πουλερικών, που αντιστάθμισαν τις αυξήσεις στο βοδινό, οι τιμές του οποίου κινήθηκαν στα επίπεδα του 2017.

Απώλειες 4,6% στο σύνολο του έτους εμφάνισε και ο Δείκτης Γαλακτοκομικών, λόγω των πιέσεων στις τιμές όλων των προϊόντων της κατηγορίας (βούτυρο, τυρί, σκόνη πλήρους γάλακτος) στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.