Οι ζημιές σε Ιταλία και Μαρόκο ανοίγουν δρόμους στο ελληνικό μεσοπρώιμο

Βελτιώνεται σταδιακά, όσο φτιάχνει ο καιρός, η εικόνα για την παραγωγή καρπουζιού, προχωρώντας προς την παραγωγή των μεσοπρώιμων φυτεύσεων. Η Ηλεία και η Λάρισα φέτος ξεκίνησαν με προβλήματα στις αποδόσεις των πρώιμων φυτεύσεων, καθώς το κρύο, οι βροχές και το χαλάζι σε κάποιες περιοχές επηρέασαν την καλλιέργεια.

Ο Ανδρέας Τσουκαλάς, καλλιεργητής και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού στην Ηλεία, έκανε λόγο για σοβαρές ζημιές στα πρώιμα υπαίθρια χαμηλής κάλυψης που άρχισαν να συγκομίζονται εδώ και 15 ημέρες περίπου, με αποτέλεσμα πολλά καρπούζια να αφαιρεθούν από το φυτό και να μην πουληθούν καθόλου, με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς. «Από εδώ και στο εξής βελτιώνεται κατά πολύ η εικόνα στην καλλιέργεια.

Τα καλά καρπούζια κρατάνε καλή τιμή. Ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία ξεπερνούν τα 30 λεπτά, γιατί και οι ποσότητες είναι μικρές, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 3 και 4 τόνων έναντι μιας κανονικής παραγωγής 6 τόνων και πάνω», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ». Την ίδια στιγμή, οι αγορές του εξωτερικού δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον, όπως σημειώνει ο κ. Τσουκαλάς, ενώ τα μηνύματα για εκτεταμένες ζημιές στη γειτονική Ιταλία και για κακής ποιότητας εισαγωγές από το Μαρόκο υποστηρίζουν περαιτέρω τη ζήτηση για τα γνωστά στην αγορά καρπούζια της Ηλείας. «Πιστεύω ότι όλα τα καρπούζια μας θα μαζευτούν από τα χωράφια. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, ζήτηση υπάρχει, καρπούζια δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μικροκαρπία των πρώιμων φυτεύσεων και τα πολύ μικρά τονάζ –των 2 τόνων/στρέμμα– που περιόρισαν της εξαγωγές της Λάρισας σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δίνουν τη θέση τους σε βελτιωμένες αποδόσεις μπαίνοντας σιγά-σιγά στο μάζεμα των δεύτερων φυτεύσεων, οι οποίες ωστόσο είναι μικρότερες των κανονικών, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των βροχών που προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Θανάση Χάιδα, τα πρώιμα κινήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου στα 28 λεπτά κατά μέσο όρο, φτάνοντας μέχρι και τα 34 λεπτά το κιλό, για τις αγορές του εξωτερικού, με την εσωτερική αγορά να μην έχει ακόμη εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από την προηγούμενη Δευτέρα, η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 25-27 λεπτά.

Ο έμπειρος καλλιεργητής εμφανίζεται αισιόδοξος πως η τιμή θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 26-30 λεπτών και τον Ιούλιο, μπαίνοντας στα όψιμα, καθώς ο μεγάλος όγκος των παραγωγών προτίμησε να ρίξει το βάρος στις πρώιμες φυτεύσεις που έχουν καλές εξαγωγικές επιδόσεις.

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές η Ελλάδα

Στην καθόλου ευκαταφρόνητη 7η θέση της κατάταξης με τις 15 χώρες που πραγματοποιούν το 88,3% της αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών καρπουζιού φιγουράρει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη διεθνή ιστοσελίδα World’s Top Exports, στο σύνολο των 1,8 δισ. δολαρίων, στο οποίο ανήλθε η αξία του παγκόσμιου εμπορίου καρπουζιού το 2018, αυξημένο κατά 6,3% σε σύγκριση με το 2017, οι εξαγωγές της Ελλάδας αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,6% ή 63,5 εκατ. δολάρια. Στις πρώτες έξι θέσεις βρίσκονται η Ισπανία (28,4%), το Μεξικό (14,5%), το Μαρόκο (7,1%), η Ιταλία (7%), οι ΗΠΑ (6,9%) και η Ολλανδία (5,6%).