Σε αδιέξοδο οι συνεταιρισμοί με την μετακύλιση της απόδοσης ΦΠΑ

Σε αδιέξοδο οι συνεταιρισμοί με την μετακύλιση της απόδοσης ΦΠΑ σε αυτούς

Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις από την εφαρμογή των τροποποιήσεων  του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α’ 85/07.04.2014). Συγκεκριμένα, όπως τονίζει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, Ν. Δασκαλάκης (που έχει αναδείξει το θέμα) η νομοθεσία «απαλλάσσει τους αγρότες κανονικού καθεστώτος (μετά την πώληση των προϊόντων τους μέσω Συνεταιριστικών Οργανώσεων) από την απόδοση ΦΠΑ. Η υποχρέωση αυτή μετατίθεται στους Συνεταιρισμούς».

Αυτό – σύμφωνα με όσα αναφέρει και επιστολή της ΕΑΣ προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδη – έχει σαν αποτέλεσμα «το πρόβλημα καθίσταται τεράστιο ιδιαίτερα στους Συνεταιρισμούς, που λειτουργούν Δημοπρατήρια για προϊόντα όπως πρώιμα κηπευτικά. Καθότι οι Συνεταιρισμοί εκδίδουν συνολική εκκαθάριση κάθε 15 ημέρες, λόγω πώλησης νωπών προϊόντων, την ίδια στιγμή που οι έμποροι δεν αποκόπτουν τα ποσά ΦΠΑ που αντιστοιχούν στις αγορές που πραγματοποιούν για να το αποδίδουν στους Συνεταιρισμούς σε εύλογο χρονικό διάστημα». Επιπλέον, σύμφωνα με όσα τονίζονται, η πρακτική που ισχύει από μέρους των εμπόρων και των αλυσίδων είναι η πληρωμή των προϊόντων να γίνεται κατά κύριο τρόπο με επιταγές διαρκείας που φθάνουν και τις 192 ημέρες. Αποτέλεσμα οι Συνεταιρισμοί να μην μπορούν να εξοφλήσουν τις χρεωστικές Δηλώσεις ΦΠΑ και να έχουν και όλους τους κινδύνους από επισφάλειες που δημιουργούνται.

Παράλληλα ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε στο ypaithros.gr ότι: «για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση τόσο με τη Γ.Γ. Εσόδων, όσο και με το τμήμα ΦΠΑ. Οι διαβεβαιώσεις από μεριάς του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη ήταν ο Νόμος χρήσει τροποποίησης, αποβαίνει σε βάρος τελικά των Εσόδων και επιπλέον δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω του τρόπου που πραγματοποιείται η εμπορία και φορτώνει αδικαιολόγητα φορολογικά βάρη σε όλους τους υγιείς, κύρια Συνεταιριστικές Οργανώσεις, και σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού ενισχύοντας το παρεμπόριο και τελικά την φοροαποφυγή.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες (αρμόδιους εκπροσώπους) του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Αραχωβίτη και της Δημοκρατικής Συμπαράστασης, κ. Τζελέπη, οι οποίοι συμφωνούν με την τροποποίηση του εν λόγω Νόμου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΑΣ Ιεράπετρας για το θέμα προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών αναφέρει:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την κατανόηση που επιδείξατε κατά τη συνάντησή μας στο Υπουργείο σας σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις τροποποιήσεις του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α’ 85/07.04.2014) στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα, απαλλάσσει τους αγρότες κανονικού καθεστώτος (μετά την πώληση των προϊόντων τους μέσω Συνεταιριστικών Οργανώσεων) από την απόδοση ΦΠΑ. Η υποχρέωση αυτή μετατίθεται στους Συνεταιρισμούς.

Το πρόβλημα καθίσταται τεράστιο ιδιαίτερα στους Συνεταιρισμούς, που λειτουργούν Δημοπρατήρια για προϊόντα όπως πρώιμα κηπευτικά. Καθότι οι Συνεταιρισμοί εκδίδουν συνολική εκκαθάριση κάθε 15 ημέρες, λόγω πώλησης νωπών προϊόντων, την ίδια στιγμή που οι έμποροι δεν αποκόπτουν τα ποσά ΦΠΑ που αντιστοιχούν στις αγορές που πραγματοποιούν για να το αποδίδουν στους Συνεταιρισμούς σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον ,η πρακτική που ισχύει από μέρους των εμπόρων και των αλυσίδων είναι η πληρωμή των προϊόντων να γίνεται κατά κύριο τρόπο με επιταγές διαρκείας που φθάνουν και τις 192 ημέρες. Αποτέλεσμα οι Συνεταιρισμοί να μην μπορούν να εξοφλήσουν τις χρεωστικές Δηλώσεις ΦΠΑ και να έχουν και όλους τους κινδύνους από επισφάλειες που δημιουργούνται.

Αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα ληξιπρόθεσμα ποσά ΦΠΑ τα οποία είναι αδύνατον να ρυθμιστούν με το υφιστάμενο καθεστώς των 12 δόσεων. Εξαιτίας αυτού Συνεταιριστικές Οργανώσεις όπως η ΕΑΣ Ιεράπετρας, με ρυθμισμένες όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, να βρίσκονται με κίνδυνο απώλειας των ήδη υπαρχουσών ρυθμίσεων που τηρούν και επιπλέον κινδυνεύουν με μέτρα κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, λογαριασμών και ό,τι λοιπά συνεπάγονται για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των συνεπών Οργανώσεων.

Το εν λόγω μέτρο σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα λειτουργεί υπέρ του ιδιώτη εμπόρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια εσόδων για τι κράτος, μέσω των ακολουθούμενων πρακτικών που πολύ καλά γνωρίζεται, λόγω και της προγενέστερης ιδιότητάς σας και ως γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.

Παρακαλούμε όπως δώσετε άμεσα λύση στο θέμα με τροποποίηση ή όποιο άλλο τρόπο εκτιμάτε ως προσφορότερο της αντίστοιχης διάταξης του Ν. 4254/2014, ώστε το ΦΠΑ να αποδίδεται στον παραγωγό από τον Συνεταιρισμό.

Επιπλέον να δείτε για τις Οργανώσεις, Συνεταιρισμούς που συγκέντρωσαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΦΠΑ εξαιτίας της εν λόγω διάταξης και που έχουν υπαχθεί και είναι συνεπείς στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015, να ισχύσει ρύθμιση περισσοτέρων των 12 δόσεων που υφίσταται σήμερα, αν δεν μπορεί να ισχύσουν οι ρυθμίσεις του Ν. 4321/2015.

Σε κάθε περίπτωση να ανασταλούν οι όποιες πράξεις, διώξεις, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, λογαριασμών κ.λπ για Οργανώσεις, που τηρούν τη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 μέχρι να δοθεί από μέρους σας η τελική λύση στο θέμα.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση, σίγουροι για την εξεύρεση από μέρους σας λύσης του προβλήματος που έχει προκύψει.