Αντώνης Σιάρκος: Ταυτότητα και συνεργασία δίνουν υπεραξία στο βαμβάκι

Ταυτότητα και συνεργασία δίνουν υπεραξία στο βαμβάκι

Ώριμες συνθήκες για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ καλλιεργητών και μεταποιητών, με στόχο την παραγωγή ποιοτικού βάμβακος με ταυτότητα, διακρίνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, από τα εκκοκκιστήρια «Σιάρκος ΑΕ», Αντώνης Σιάρκος. Μιλώντας στην «ΥΧ», κάνει λόγο για μια ευνοϊκή διεθνή συγκυρία για το βαμβάκι και χαρακτηρίζει θετικό γεγονός τις βελτιωμένες τιμές που έλαβαν φέτος οι παραγωγοί. Ο ίδιος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, ως μέλος τρίτης γενιάς σε μια επιχείρηση που είναι από τις μακροβιότερες του κλάδου.

Πώς ήταν η χρονιά που έφυγε για το βαμβάκι;

Η χρονιά που πέρασε ήταν αίσια για τις καλλιεργητικές αποδόσεις. Λόγω της μακροκαλοκαιρίας, την περίοδο της συγκομιδής οι παραγωγοί είχαν την δυνατότητα να συγκομίζουν υψηλότερες του μέσου όρου παραγωγές, ειδικά σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι οιωνοί στο ξεκίνημα της περιόδου δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί, με δεδομένο τα λιγότερα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν, σε ποσοστό 15-20% χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι. Παρόλα αυτά, εκτιμούμε ότι το επίπεδο της παραγωγής θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, στους 210-220 χιλιάδες τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού.

Οι χρηματιστηριακές τιμές του βαμβακιού εμφανίζονται ανεβασμένες…

Πράγματι, οι χρηματιστηριακές τιμές είναι ανεβασμένες σε ένα επίπεδο 10%-15% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό αντανακλάται σε καλύτερες διεθνείς τιμές, οι οποίες κατ’ επέκταση μεταφράζονται σε καλύτερες τιμές για το σύσπορο βαμβάκι για τους παραγωγούς. Υπάρχει μια απόλυτη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο μεγεθών, δοθέντος του υψίστου ανταγωνισμού που επικρατεί στις τάξεις των επιχειρήσεων. Η εγκατεστημένη δυναμικότητα των επιχειρήσεων είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την διαθέσιμη παραγωγή, με αποτέλεσμα πάντα το προϊόν να είναι ελλειμματικό, να υπάρχει πολύ υψηλός ανταγωνισμός μεταξύ των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και οι τιμές να οδηγούνται εκεί που μπορούν να οδηγηθούν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι σημαντική στο διεθνές εμπόριο βάμβακος, λόγω της ποιότητας που διαθέτει, ωστόσο δεν είμαστε εμείς που διαμορφώνουμε τις τιμές, αντίθετα είμαστε αποδέκτες τιμών.

Πώς κρίνετε την κίνηση γύρω από την παραγωγή ποιοτικότερου ελληνικού βαμβακιού, όπως αποτυπώθηκε και στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος «Μεσογειακοί Δρόμοι του Βαμβακιού», με την έννοια ότι ένα ποιοτικότερο προϊόν μπορεί ν’ αποκτήσει προστιθέμενη αξία και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά;

Γίνεται μια πολύ σπουδαία προσπάθεια από τους εκκοκκιστές, όπως και από την πλευρά των παραγωγών. Αναφέρομαι στις δράσεις της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, στην οποία συμμετέχουν αξιόλογοι εκπρόσωποι των παραγωγών αλλά και των επιχειρήσεων, με τον αντιπροσωπευτικότερο τρόπο από όλες τις ελληνικές περιφέρειες. Υπάρχει μια κοινή στόχευση, η οποία θα αποδώσει καρπούς. Έχει διαπιστωθεί ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να δοθεί υπεραξία στο προϊόν μέσω της αναβάθμισης της ποιότητάς του και της δημιουργίας μίας ταυτότητας σ’ αυτό που παράγεται. Το παραγόμενο ελληνικό βαμβάκι χαρακτηρίζεται ως υψηλής ποιότητας προϊόν και χαίρει αναγνωρισιμότητας στις διεθνείς αγορές. Παρόλα αυτά, πεποίθηση όλων μας είναι ότι αυτό μπορεί να προωθηθεί με πολύ καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας μια ισχυρή ταυτότητα.

Αναφερθήκατε στους παραγωγούς, με τους οποίους είστε σε επικοινωνία μέσα από το εκκοκκιστήριο. Θεωρείτε πως είναι έτοιμοι να κάνουν τη στροφή στην ποιότητα και τον υγιή ανταγωνισμό, μια και το βαμβάκι ως καλλιέργεια συνδέεται με την επιδότηση;

Οι παραγωγοί έχουν αντιληφθεί ότι το μέσο για να δημιουργηθεί υπεραξία στο προϊόν είναι να διαμορφώσουμε μια ποιοτική στόχευση. Τα φαινόμενα είναι αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά. Δεν έγκειται στην προσπάθεια μεμονωμένων παραγωγών ή επιχειρήσεων, αλλά στη συλλογική προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους μας.

Θεωρώ ότι αυτοί που έχουν τη συγκεκριμένη στόχευση είναι οι περισσότεροι, οπότε θα παρασυρθούν και οι υπόλοιποι. Η συγκυρία είναι καλή και η προσπάθεια μπορεί να αποδώσει καρπούς. Από την άλλη, η πολιτεία αρχίζει και αντιλαμβάνεται τη μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας στους δύσκολους καιρούς που περάσαμε. Η συνεισφορά της στην εθνική οικονομία είναι τεράστια, με τον εξαγωγικό χαρακτήρα του προϊόντος. Πέρα από τη στόχευση της ποιότητας, υπάρχει και η στόχευση της αειφορίας για τον τρόπο παραγωγής του προϊόντος, έτσι ώστε να σέβεται το περιβάλλον και τις κοινωνίες όπου παράγεται. Γίνεται μια μεθοδική προσπάθεια στον τρόπο παραγωγής.

Αναμένεται από το ΥΠΑΑΤ να υπογράψει την απόφαση για τις ομάδες παραγωγών. Υπάρχουν βαμβακοκαλλιεργητές που σκέφτονται να δημιουργήσουν ομάδες. Θεωρείτε ότι οι ομάδες αυτές θα βοηθήσουν στην παραγωγή ποιοτικότερου προϊόντος;

Το νέο πλαίσιο γύρω από τις ομάδες παραγωγών φαίνεται μια ευκαιρία αναδιοργάνωσης του τρόπου άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας. Εάν η στόχευση αυτών των μικρών ομάδων είναι, από τη μία, η βελτίωση του κοστολογίου παραγωγής, μέσα από την καλύτερη χρησιμοποίηση των συντελεστών παραγωγής και την ανταγωνιστικότερη προμήθεια πρώτων υλών, και από την άλλη, σε συνεργασία με μεταποιητικές επιχειρήσεις, η βελτιωμένη ποιότητα του προϊόντος, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά. Το να συστήνονται ομάδες απλά και μόνο για να εκμεταλλευτούν, για παράδειγμα, κάποια ενδεχόμενα φορολογικά κίνητρα δεν αρκεί και δεν νομίζω ότι μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.