COPA-COGECA:Έκκληση για να αποκτήσουν τα αγροτικά προϊόντα θέση στην ισορροπημένη διατροφή

«Ευ δια…τροφήν» Ενημερωτικές ομιλίες για τη σωστή διατροφή στη Θεσσαλονίκη

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι δεν θα πρέπει πλέον να είναι τα μόνα κριτήρια επιλογής των υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις COPA και COGECA. Όπως αναφέρουν, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, που εμπεριέχονται σε πολλά αγροτικά προϊόντα, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, γάλα, ψάρι και κρέας, πολλές φορές δεν λαμβάνονται υπόψη τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις επίσημες διατροφικές οδηγίες. Για παράδειγμα, πρόσφατες ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής και της υγείας, όπως οι χρωματικές ενδείξεις, που έχουν σκοπό να καθοδηγήσουν τους καταναλωτές σε υγιεινές διατροφικές επιλογές ενδέχεται να προκαλέσουν παρανοήσεις, σύμφωνα με τις οργανώσεις.

Οι ενδείξεις αυτές καταδεικνύουν τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλάτι χωρίς να δίνουν πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις COPA και COGECA, οι ενδείξεις δεν διαχωρίζουν τις φυσικές από τις πρόσθετες ουσίες, όπως είναι τα φυσικά από τα πρόσθετα σάκχαρα, τα φυσικά τρανς λιπαρά από τα βιομηχανικά, δίνοντας έναν συνολικό αριθμό για τα παραπάνω στοιχεία.

Οι οργανώσεις τονίζουν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των καταναλωτών από τα ανθυγιεινά τρόφιμα παραγκωνίζουν εν μέρει τα οφέλη των αγροτικών προϊόντων. Πιστεύουν, επίσης, πως είναι σημαντικό τα αγροτικά προϊόντα να λάβουν τη σωστή θέση στην ισορροπημένη διατροφή των καταναλωτών, καθώς μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί στη λήψη σωστών διατροφικών οδηγιών.

Όλα τα παραπάνω, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν στις 6 Ιουνίου από την ομάδα εργασίας τροφίμων των οργανώσεων, ήρθαν στο επίκεντρο, καθώς, όπως διαπιστώνεται, οι προκλήσεις υγείας που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η σωματική αδράνεια είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας και όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Εκπαίδευση

Οι καταναλωτές αρκετά συχνά δεν γνωρίζουν τα οφέλη των αγροτικών προϊόντων στη διατροφή. Η εκπαίδευση, όπως διαπιστώνουν οι COPA και COGECA, είναι από τους βασικούς παράγοντες αλλαγής των διατροφικών επιλογών και συνηθειών. Για τον λόγο αυτόν, οι οργανώσεις ζητούν να ληφθούν μέτρα, όσον αφορά τις διατροφικές πληροφορίες, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να πληροφορούνται επαρκώς για όλα τα διατροφικά στοιχεία ενός προϊόντος.