Διαβατήριο εξωστρέφειας το «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας»

Ισχυρό εμπορικό εργαλείο αποτελεί για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα η κατοχύρωση, μέσω «διπλωμάτων ευρεσυτεχνίας», φυτικών ποικιλιών.

Σε δυνατό εμπορικό εργαλείο εξελίσσονται τα «διπλώματα ευρεσιτεχνίας» για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, σε μια στιγμή που αυτά αναζητούν τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία που μπορούν να αποκομίσουν.

Παραδείγματα κατοχυρωμένων φυτικών ποικιλιών «Made in Greece», που απέκτησαν «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» και κατάφεραν -αξιοποιώντας το- να δώσουν στους παραγωγούς τους μια πρόσθετη εγγύηση καινοτομίας με πρακτικό αντίκρυσμα, αναλύθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο για τις εφευρέσεις στον αγροτικό τομέα.

Στελέχη του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας περιέγραψαν πώς η προστασία της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, με την κατοχύρωση νέων φυτικών ποικιλιών, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο διαβατήριο για τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την αγορά.

5,7  

τρισ. ευρώ η αξία που παράγεται ετησίως από τις βιομηχανίες εντάσεις Διανοητικής Ιδιοκτησίας που συμβάλουν στο 28% της απασχόλησης

40%

το ποσοστό συμβολής του κλάδου στο ελληνικό ΑΕΠ, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με την τριετία 2011-2013

 

Την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσδώσει η επιβολή δικαιωμάτων επί φυτικών ποικιλιών παρουσίασε η διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης του ΟΒΙ, δικηγόρος, Κατερίνα Μαργέλλου. Το παράδειγμα που ανέλυσε ήταν η κατοχύρωση με διεθνή πατέντα της ποικιλίας ακτινιδιάς Τσεχελίδης, η οποία «γεννήθηκε» σε ένα χωράφι στην Επισκοπή Νάουσας, άνοιξε τον δρόμο για την κατοχύρωση δικαιωμάτων επί ποικιλιών δέντρων στην Ελλάδα και εξελίχθηκε σε πολύτιμο εμπορικό εφόδιο και εργαλείο εξωστρέφειας για τους παραγωγούς της.

Την κατοχύρωση των ακτινιδίων Τσεχελίδης με διεθνή πατέντα ως νέα «βελτιωμένη ποικιλία ακτινιδιάς με μεγαλύτερο και ομοιόμορφο μέγεθος καρπών, πλουσιότερων σε θρεπτικά συστατικά», ακολούθησαν και άλλα παραδείγματα αγροτικών προϊόντων. Όπως σημείωσε στην «ΥΧ» η κ. Μαργέλλου, πρόκειται για ποικιλίες ελληνικών «αχλαδιών ανθεκτικών στο βακτηριακό κάψιμο» ή εγχώριων «γλυκών σταφυλιών με μεγάλη απόδοση», ήτοι νέες φυτικές ποικιλίες ανθεκτικές σε συγκεκριμένες ασθένειες ή με μεγαλύτερες –έναντι των συμβατικών– αποδόσεις. Σύμφωνα με την ίδια, «η διαδικασία της κατοχύρωσης νέων φυτικών ποικιλιών ευθυγραμμίζεται με τον στόχο για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής παραγωγής».

Το σύστημα της κατοχύρωσης νέων φυτικών ποικιλιών είναι κάτι αντίστοιχο με τα «Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας» ή τα «Πνευματικά Δικαιώματα» και ανήκει στο συνολικό οικοσύστημα αυτού που ονομάζεται «Διανοητική Ιδιοκτησία».