Γ.Δημαράς: Να ξαναδούμε το μοντέλο ανάπτυξης!

Συνάντηση του Υφ. ΥΠΕΝ Γ. Δημαρά με εκπροσώπους των Γεωτεχνικών κλάδων για το Π.Δ. 99.2018

Την αντίθεσή του στο διαχρονικό πολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας και την ανάγκη για στροφή για βιώσιμη ανάπτυξη και στον πρωτογενή τομέα εξέφρασε, ο οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που αφορούσε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας (2013/30/ΕΕ) για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες για τους υδρογονάνθρακες.

Ο κ.Δημαράς τόνισε πως ακόμη και οι Άραβες θα φτωχύνουν τα επόμενα χρόνια, αφού χαλούν τον πιο σημαντικό φυσικό πόρο που έχουν ενώ σημείωσε πως είναι λυπηρό ότι προωθούνται τα τελευταία χρόνια  μοντέλα ανάπτυξης, που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με την αλόγιστη χρήση νερού ή και τη στροφή σε τουριστικές δραστηριότητες.

Αναφέρθηκε στις  νέες έρευνες και εκμεταλλεύσεις τη στιγμή που στις αναπτυγμένες χώρες, μόνο κατά τους τελευταίους μήνες αναπτύσσεται διαφορετική τάση. Όπως εξήγησε, η Γαλλία απαγόρευσε όλες τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, η Κροατία επέβαλε μορατόριουμ στις εξορύξεις στην Αδριατική, η Ισπανία θέσπισε μια τεράστια θαλάσσια Ζώνη Ειδικής Προστασίας στη Μεσόγειο και ο Αμερικανός  Πρόεδρος Ομπάμα απαγόρευσε τις εξορύξεις στον Ατλαντικό.

Ο Γιώργος Δημαράς υπενθύμισε την τροπολογία που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι και είχε υπερψηφίσει η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την απαγόρευση των υπεράκτιων ερευνών και εξορύξεων σε θαλάσσιες, προστατευόμενες, τουριστικές και γεωλογικά ασταθείς περιοχές.

Επίσης τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη από τις απειλές του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Ως χώρα έχουμε δεσμευτεί να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα  και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει στροφή σε πράσινες μορφές ενέργειας καθώς και στην ανάγκη να προστατευθεί η Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.  

Τέλος,  σημείωσε ότι στη χώρα μας το φυσικό περιβάλλον είναι πραγματική περιουσία και φέρνει οικονομικούς πόρους που αν συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες είναι οικονομικά ωφελιμότερη η μη εξόρυξη υδρογονανθράκων ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές. που αποφέρουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό. Η βιώσιμη προοπτική της χώρας μας χρειάζεται μια εναλλακτική πολιτική στα θέματα της ενέργειας.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου με τις ομιλίες των εκπροσώπων φορέων, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής 

Άννα Στεργίου