Διόρθωση μιας ανορθογραφίας η μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια

Διόρθωση μιας ανορθογραφίας η μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια

Ως μια παρέμβαση που θεραπεύει μια σοβαρή στρέβλωση της αγοράς και δίνει πολύτιμη ανάσα, ιδίως στους μικρότερους παραγωγούς, αντιμετωπίζουν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου και παράγοντες του κλάδου τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στο 13%.

Το μέτρο, που τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου 2017, έρχεται να διορθώσει ουσιαστικά ένα λάθος που έγινε ενάμιση χρόνο πριν, όταν, στον βωμό της αύξησης των δημοσιονομικών εισόδων, η κυβέρνηση μετέφερε βασικά εργαλεία της πρωτογενούς παραγωγής, όπως οι σπόροι, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και οι ζωοτροφές, στον υψηλό συντελεστή 24%, εξομοιώνοντάς τα φορολογικά με τα… είδη πολυτελείας. Στο διάστημα που μεσολάβησε, το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων αυξήθηκε περαιτέρω, ακολουθώντας τις τιμές των εφοδίων, οι επιχειρήσεις του χώρου είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται ενώ τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία του κράτους –όπως είχαν άλλωστε προειδοποιήσει εγκαίρως όλοι οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής– ήταν κατά πολύ λιγότερα του αναμενομένου.

Υπό αυτή την έννοια η –έστω και καθυστερημένη– επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς φαντάζει ως μια λογική και αναμφίβολα θετική εξέλιξη. Από την πλευρά, δε, των παραγωγών, εκφράζεται η ελπίδα ότι θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με στόχο την εξυγίανση της αγοράς και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής.

Θρίλερ με τα φυράματα

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι πληροφορίες της «ΥΧ» ανέφεραν ότι στο ΥΠΟΙΚ επεξεργάζονταν νομοτεχνική βελτίωση ώστε να λυθεί το πρόβλημα που προκλήθηκε με την εξαίρεση από τον ΦΠΑ 13% των σύνθετων ζωοτροφών. Όπως από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου επισήμαναν ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος και ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ, Ηλίας Μελισσουργός, η διατύπωση του Άρθρου 70, παράγραφος 17, άφηνε εκτός τα φυράματα που χρησιμοποιούνται στη διατροφή όλων των κατηγοριών των ζώων (ιδίως των χοίρων και των πτηνών) και αντιπροσωπεύουν σημαντικό κόστος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

των Γιάννη Τσατσάκη, Χρήστου Διαμαντόπουλου, Κυριάκου Λάμπρου

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα