Ντράγκι: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά το waiver (upd)

Ντράγκι: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά το waiver
-Διαφήμιση-
Delegate

Στάση αναμονής επέλεξε τελικά η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. και αφού έχουν ψηφισθεί από την Ελλάδα τα προαπαιτούμενα.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα «είχαμε συζήτηση, αλλά δεν είχαμε απόφαση» συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ θα περιμένει τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ESM για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

«Το ‘πακέτο’ μέτρων θέτει τη βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», υπογράμμισε ακόμα ο Ντράγκι προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων.

-Διαφήμιση-

Θυμίζουμε ότι το waiver έχει να κάνει με την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, αντί της ακριβής χρηματοδότησης από τον ELA.

Η μετάθεση της απόφασης για το waiver σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην πρώτη πράξη της νέας σειράς πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου. 

Μέχρι τις 22 Ιουνίου αποφασίζει για ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (non monetary policy meeting), στις 22 Ιουνίου, θα αποφασίσει η ΕΚΤ την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε νωρίτερα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας συζήτησε σήμερα το θέμα αυτό και αναγνώρισε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα η Ελλάδα. Ωστόσο, ο Ντράγκι σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει λίγα προαπαιτούμενα ακόμη. Μόλις εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα στην Ελλάδα, τόνισε, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι στις 23 Ιουνίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα θα δημιουργούσε ένα θετικό κλίμα γενικότερα για την πορεία της ΕΕ. Στις 22 και 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία, στο οποίο θα είναι κεντρικός ομιλητής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.