Ελληνικά φρούτα και λαχανικά στη γαλλική αγορά

Τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα που πρωταγωνιστούν στις εξαγωγές μας

Ελληνικά φρούτα και λαχανικά στη γαλλική αγορά

H Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες με διαχρονικές εμπορικές σχέσεις, πλην όμως ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών υποχωρεί την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στο Παρίσι, οι ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία το 2015 ανήλθαν σε 667 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 2,3% έναντι του 2014, ενώ η υψηλότερη επίδοση καταγράφηκε το 2011, με τις εξαγωγές μας να ανέρχονται σε 738 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, το εμπορικό ισοζύγιο σταθερά παραμένει εις βάρος της χώρας μας.

Στα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα προς τη γαλλική αγορά, τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν το αλουμίνιο και τα προϊόντα αυτού, που κατέγραψαν αύξηση 23% και τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ ακολουθούν οι πλαστικές ύλες, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα προϊόντα χαλκού.

Η αξία των ελληνικών αγροτικών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων που εξήχθησαν στην Γαλλία το 2015 έφθασε τα 130,2 εκατ. ευρώ, με πρωταγωνιστές τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, τα παρασκευασμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τους καρποί και τα φρούτα.

Οι κατηγορίες αυτές του αγροδιατροφικού τομέα είναι οι μοναδικές που κατέγραψαν θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στα ψάρια, στα οστρακοειδή και στα μαλακόστρακα, οι εξαγωγές μας είχαν μια σταθερή πορεία τα τελευταία έτη. Η τσιπούρα κατέλαβε την 1η θέση και ακολούθησε το λαβράκι.

Στα παρασκευάσματα, φρούτα και λαχανικά, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν το 2015 μικρή άνοδο σε σχέση με το 2014, με κυρίαρχα τα παρασκευασμένα ή διατηρημένα ροδάκινα, τα βερίκοκα -παρασκευασμένα ή διατηρημένα- και τις επιτραπέζιες ελιές.

Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η φέτα είχε ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, καθώς επίσης το στραγγιστό γιαούρτι και η κρέμα γάλακτος.

Στην κατηγορία καρπών και φρούτων, σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις σημείωσαν τα φιστίκια με κέλυφος και τα ακτινίδια.

«ΥΧ»