Έξω κάνει ράλι το βαμβάκι: Έσπασε το «φράγμα» των 80 σεντς ο δείκτης Cotlook Α

«Γκρίνια» εκκοκκιστών για την ποιότητα του σύσπορου που παραλαμβάνουν στη Θεσσαλία, την ώρα που στα διεθνή χρηματιστήρια το βαμβάκι ανεβάζει στροφές.

Συστάθηκε Ομάδα Εργασίας βάμβακος
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

των Γ. Τσατσάκη – Μ. Αμπατζή

Στη διάρκεια της εβδομάδας, ο δείκτης Cotlook A έσπασε το «φράγμα» των 80 σεντς, κλείνοντας την Τρίτη στα 80,35 σεντς/λίμπρα. Aντίστοιχα, τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου ξεπέρασαν στη Νέα Υόρκη τα 70 σεντς/λίμπρα, με «καύσιμο» τις τελευταίες ευνοϊκές –για τις τιμές– προβλέψεις του USDA.

-Διαφήμιση-

Στον θεσσαλικό κάμπο, η συλλογή του πρώτου χεριού βαίνει προς το τέλος της, αν και σε αρκετές περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων οι βροχοπτώσεις καθυστέρησαν τη συγκομιδή. Τις τελευταίες μέρες, αρκετοί εκκοκκιστές εκφράζουν επιφυλάξεις για την ποιότητα του σύσπορου λόγω της «καραμελοποίησης» που εμφανίζουν αρκετά βαμβάκια (απόρροια κυρίως των βροχών του Σεπτεμβρίου), αλλά και της ευρύτατης χρήσης της συλλεκτικής μηχανής stripper (σ.σ.: την επέλεξαν φέτος πολλοί καλλιεργητές για λόγους κόστους, καθώς και γιατί μπορεί να «μπει» σε υγρά χωράφια, όμως αυξάνει το ποσοστό ξένων υλών).

Αν και το τουρκικό ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό, στην αγορά υπάρχει έντονη φημολογία ότι ορισμένες μονάδες έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες πώλησης στα 75 σεντς. Αυτό, σύμφωνα με τους παραγωγούς, σημαίνει ότι η τιμή παραγωγού δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 52 λεπτά το κιλό.

Στη Ροδόπη, τέλειωσαν όλα τα πρώτα χέρια στα νότια του νομού και οι τιμές είναι σταθερές από 48 με 51 λεπτά, σπάνια 53 λεπτά, με τιμολόγιο, όπως δηλώνουν στην «ΥΧ» παραγωγοί της περιοχής. Οι τελευταίες βροχές μείωσαν σε μικρό βαθμό τα κιλά, γιατί δεν ήταν ισχυρές. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής, αναφέρει στην «ΥΧ» τη δυσαρέσκεια των αγροτών για την ανοιχτή τιμή που είναι στα 48 λεπτά, ενώ, σύμφωνα με τη διεθνή τιμή, που ανέγραφε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 18 Οκτώβρη έπρεπε να είναι στα 53 λεπτά για τον παραγωγό, με 33% απόδοση σε ίνα. «Στη Ροδόπη, το ποσοστό της ίνας είναι πάνω από 36%», τονίζει και προσθέτει ότι θα έπρεπε να αναγράφεται τιμή ημέρας στο εκκοκκιστήριο. «Είναι άδικο να παραδίδουμε με ανοιχτή τιμή, ενώ είμαστε στο τέλος της σεζόν», τονίζει.

Στον Έβρο, η τιμή στις αλάνες ανέβηκε από τα 46 στα 48 λεπτά την τελευταία εβδομάδα, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Χαράλαμπος Εφραιμίδης, προσθέτοντας ότι στο εκκοκκιστήριο ενδεχομένως να είναι δύο λεπτά πάνω. Σχεδόν όλοι οι αγρότες του νομού τελείωσαν τα πρώτα χέρια και ξεκίνησαν τα δεύτερα.

Τιμές βάμβακος Cotlook A (σεντς/λίιμπρα)

-Διαφήμιση-
Delegate