Γ. Σταθάκης: Κρίσιμο το θέμα του χρέους για τις επενδύσεις-Τα πλεονεκτήματα του νέου Αναπτυξιακού

Γ. Σταθάκης: Κρίσιμο το θέμα του χρέους για τις επενδύσεις - Έμφαση στις φοροαπαλλαγές δίνει ο νέος Αναπτυξιακός
-Διαφήμιση-
Delegate

Τις προοπτικές για την οικονομία μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών έργων το επόμενο διάστημα, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του το Σάββατο 22/10 στο συνέδριο Capital+Vision 2016.

Όπως είπε, ο νέος Αναπτυξιακός είναι αντιγραφειοκρατικός και γρήγορος σε σχέση με όλους τους προηγούμενους, δίνει έμφαση στις φοροαπαλλαγές, που πλέον αποτελούν το 45% του συνόλου των ενισχύσεων – ποσοστό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο – ενώ εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέρα από τα παραδοσιακά (χρηματοδότηση, φορολογικές απαλλαγές, επιδότηση μισθολογικού κόστους) και σε συντονισμό με άλλα προγράμματα.

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επαφών με την EBRD και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δοθεί μέσω του νόμου στους επενδυτές φθηνός δανεισμός ο οποίος θα καλύπτει μέρος της επένδυσης. 

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο υπουργός γνωστοποίησε πως πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε μια ακόμη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορά 200-300 παρεμβάσεις σε επιμέρους τομείς για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό νόμο, είπε πως ήδη έχουν δημοσιευτεί οι προσκλήσεις για τα 4 από τα 8 καθεστώτα ενώ τα υπόλοιπα 4 θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία της Ελλάδας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως η EBRD, η ΕΤΕπ, κ.α. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά, όπως είπε, η δραστηριοποίηση του «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds), μια συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Στόχος είναι η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους (ΕΣΠΑ), το EIF, ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Σε πρώτη φάση αναμένεται να διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ (σ.σ. με χρηματοδότηση από το EIF και ισόποση συμμετοχή του Δημοσίου μέσω ΕΣΠΑ) ενώ υπάρχει προοπτική το ποσό αυτό να πλησιάσει το 1 δις. ευρώ όπως είπε ο υπουργός.

Το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτεί με κεφάλαιο ΜμΕ, είτε ως συμμετοχή σε υπάρχουσες επιχειρήσεις είτε με πλήρη κεφαλαιακών αναγκών μιας start up. Εν τω μεταξύ μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο συνεργάζεται με την ΕΤΕπ, θα διαχειριστεί κεφάλαια, τα οποία κατά τον υπουργό μπορούν να φθάσουν το 1 δις. ευρώ, και τα οποία θα κατευθυνθούν στην εφαρμοσμένη έρευνα, στην σύνδεση της παραγωγής με τα πανεπιστήμια και για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την ProCredit με 60 εκατ. ευρώ και την Εθνική Τράπεζα με 100 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Γιούνκερ, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη εγκριθεί δανειοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του EFSI, ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η 6η χώρα στην Ευρώπη στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία είπε πως βρίσκεται σε φάση καμπής προς την ανάκαμψη και σημείωσε πως μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με ασφάλεια για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και να προβλέψουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% ή και υψηλότερα το επόμενο 12μηνο, τονίζοντας πως κατεγράφη το προηγούμενο διάστημα ισχυρή ανάπτυξη +7% στον δείκτη σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Ο υπουργός, ανέφερε πως μέσω της πλήρους ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση οι τράπεζες θα αποκτήσουν σημαντικό όφελος άμεσων κεφαλαίων, ενώ η ένταξη αυτή θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα αφού, όπως είπε σηματοδοτεί την πλήρη εξομοίωση του ελληνικού χρηματοπιστικωτικού τομέα με το Ευρωπαϊκό. Πρόσθεσε δε, πως η επίλυση του θέματος βιωσιμότητας του χρέους είναι απόλυτα κρίσιμη για τους επενδυτές οι οποίοι έχουν ορίζοντα.

Φούχτελ: Εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης και για τον αγροδιατροφικό τομέα

Στην σημασία της αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, αλλά και της ανάπτυξης κλάδων όπως τα logistics, ο αγροδιατροφικός τομέας, οι στοχευμένες μορφές τουρισμού και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.

Όπως ανέφερε «δεν φτάνει μόνο να μιλάμε για επενδύσεις αλλά να υπάρχουν στρατηγικές και να δίνονται λύσεις. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η FRAPORT η οποία αναλαμβάνει από το 2017 τα αεροδρόμια, «αλλά αν και είναι μια μεγάλη πρόκληση χρειάζονται περαιτέρω επενδύσεις, πρέπει να δικτυωθούν οι επιχειρήσεις και να ενσωματωθούν και οι δήμοι για τα περιφερειακά αεροδρόμια».

Τέλος υπογράμμισε τη σημασία των περιφερειών και των επιμελητηρίων στη διαχείριση κονδυλίων για την ανάπτυξη.

Ν. Βέττας: Άξονας ανάκαμψης η εξωστρέφεια

Τους πέντε άξονες που θα ωθήσουν την ανάκαμψη της χώρας, ανέλυσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο Capital Vision ο Νικόλαος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Βέττα πρέπει να υπάρξει συστηματική στροφή προς εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και εξαγωγές, να δοθεί βάση στην καινοτομία, με παράλληλη μείωση της επιβαρυντικής σχέσης της δημόσιας διοίκησης με την επιχειρηματικότητα και να εξασφαλιστεί η στήριξη των πιο αδύναμων από τις δημόσιες δομές σε βασικές υπηρεσίες.

Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική συναίνεση για την οικονομική πολιτική και να γίνει άνοιγμα της πολιτικής και της οικονομίας σε όσους είναι «εκτός των τειχών», είτε επιχειρήσεις, είτε εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα και οι πέντε αυτοί άξονες πρέπει να επιτευχθούν σε περιβάλλον τραπεζικής σταθερότητας, αλλά και προοπτικής δανεισμού της χώρας από τις αγορές, μέσα από τη σταθεροποίησή της στην ευρωζώνη και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ