Για ανάπτυξη 2,7% το 2017 κάνει λόγο ο Σταθάκης

Για ανάπτυξη 2,7% το 2017 κάνει λόγο ο Σταθάκης
-Διαφήμιση-
Delegate

Την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Προέβλεψε, μάλιστα, ότι σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016 – Ιούνιος 2017, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,7%.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε άνοδος 0,2% και πως οι εκτιμήσεις είναι ότι και το τρίτο τρίμηνο θα είναι ανοδικό. Επισήμανε πως το τέταρτο τρίμηνο είναι κρίσιμο και ότι αν έχει θετικό πρόσημο τότε με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικό πρόσημο σημαίνει ότι η οικονομία μπαίνει στην ανάπτυξη.

Γι’ αυτό, είπε ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση σημειώνει ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής που γυρίζει η οικονομία. Υπογράμμισε πως υπάρχουν ενδείξεις με τις εξαγωγές, την σταθερή αύξηση της απασχόλησης και άλλους δείκτες που δείχνουν ότι η οικονομία γυρίζει. 

Τόνισε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης. Σημείωσε, δε, πως δεν έχει στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι σύντομα θα οριστούν οι διοικήσεις και πως πλέον δανείζονται από την ΕΚΤ με τους ίδιους όρους όπως οι άλλες τράπεζες ενώ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας συνδυάζεται και με το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Ανέφερε ότι έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα εργαλεία και πως η Τράπεζα της Ελλάδας πλέον είναι αρμόδια για να δώσει τις άδειες στις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια.

Παρατήρησε, τέλος, ότι εκκρεμεί για τη δεύτερη αξιολόγηση η ρύθμιση για τα χρέη επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.