Η απάντηση της Β. Εύβοιας στα φαρμακευτικά φυτά

Το πιστοποιημένο ως βιολογικό κτήμα στο Αχλάδι Λίμνης

Η απάντηση της Β. Εύβοιας στα φαρμακευτικά φυτά

Γνωρίζοντας την αξία των φαρμακευτικών φυτών, ο γιατρός Ρολάνδος Παύλου άφησε το αστικό περιβάλλον της Αθήνας και από το 2004 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αχλάδι Λίμνης. Οι ανησυχίες του, όμως, για τον τρόπο ζωής σε αστικό περιβάλλον, αλλά και τη χρήση χημικών σκευασμάτων στην καθημερινότητά μας ξεκίνησαν από παλαιότερα.

Αξιοποιώντας 11 στρέμματα γης και φυτεύοντας δεκάδες είδη φυτών, δημιούργησε τη βάση των συνθέσεων σε φαρμακευτικά και κοσμετολογικά σκευάσματα μέσα από συνεχή έρευνα. Τους προβληματισμούς του για τη μέχρι τώρα πορεία του, αλλά και τη γνώση του για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και σκευάσματα μετέφερε στην «ΥΧ»: «Ξεκίνησα τη δραστηριότητά μου στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία φυσικών ιαματικών σκευασμάτων και καλλυντικών. Η δραστηριότητα εστιάζεται στην καλλιέργεια πιιστοποιημένων βιολογικών φαρμακευτικών φυτών.

Η απάντηση της Β. Εύβοιας στα φαρμακευτικά φυτά

Τα φυτά που συλλέγουμε εκχυλίζονται και, στη συνέχεια, τυποποιούνται. Η όλη διαδικασία προϋποθέτει μια συνεχή έρευνα και μόχλευση στοιχείων μέσα από τη δική μας εργασία και σε συνεργασία με εργαστήρια ελέγχου τοξικότητας. Δημιουργήσαμε μια σειρά σκευασμάτων για τον βήχα, το έλκος στομάχου, καθώς και στοματικό διάλυμα, σπρέι για την ψείρα μαλλιών, προϊόντα κοσμετολογίας κ.ά. μόνο με βότανα. Αυτό, εξάλλου, αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή να διαφοροποιηθούμε από τα αντίστοιχα σκευάσματα που διακινούνται στην αγορά με χημικές συνθέσεις. Τα προϊόντα πωλούνται μέσω του διαδικτύου και σε διάφορα σημεία πώλησης βιολογικών σκευασμάτων».

Η απάντηση της Β. Εύβοιας στα φαρμακευτικά φυτάΑναφερόμενος στις ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών και των δυνατοτήτων της χώρας μας, εστίασε στη βαρύνουσα σημασία τους για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία: «Τα βότανα συμβάλλουν θετικά στη συμβίωσή μας με τη χλωρίδα και την πανίδα. Μέσα από σύγχρονα επιχειρηματικά σχήματα, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής τους από τις τοπικές κοινωνίες, προσφέροντας ένα σημαντικό εισόδημα στην περιοχή. Αυτό αποτελεί και για εμάς μία από τις βασικές μας επιδιώξεις.

Συνεργαζόμαστε με εννέα ντόπιους καλλιεργητές και μελισσοκόμους για την παραγωγή βοτάνων με βιολογικό τρόπο, σε μικρές εκτάσεις». Ο κ. Παύλου μίλησε στην «ΥΧ» και για τις δυνατότητες αξιοποίησης των βοτάνων, με στόχο την προώθησή τους στις ξένες αγορές και με τη μορφή σκευασμάτων: «Η πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας περιλαμβάνει σπάνια φυτά, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και συνεργασίες, έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε προϊόντα, τα οποία έχουν μεγάλη δυνατότητα να συμβάλουν στην υγεία του ανθρώπου και στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο αναζήτησης για την προώθηση και προβολή αυτών των πρακτικών».