Ηλεκτροδοτήθηκε το Πάρκο Τρίτση – Έρχεται νέο μάστερ πλαν

Ηλεκτροδοτήθηκε το Πάρκο Τρίτση - Έρχεται νέο μάστερ πλαν
-Διαφήμιση-
Delegate

Μόνιμη και ουσιαστική λύση για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», που έφτασε στο  έσχατο σημείο, να σταματήσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση και να έχει απαξιωθεί ο πιο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αθήνας, ζήτησαν βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, γεγονός στο οποίο συμφώνησε και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Το πάρκο εκτείνεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού και ήταν μια πραγματική όαση. Όμως εδώ και δυο χρόνια αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, η συντήρηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να έχουν εγκαταλειφθεί ή καταστραφεί. Πρόσφατα για το θέμα αυτό είχε κάνει καταγγελίες και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, καθώς ο χώρος αποτελεί σημαντικό καταφύγιο των πουλιών.  

«Μετά από πλήθος καταγγελιών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική ΟρνιθολογικήΕταιρεία, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης» και διαπιστώθηκε η  πρωτοφανής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πάρκο. Η θλιβερή και άκρως ανησυχητική κατάσταση αφορά τη σχεδόν ολική καταστροφή και αποξήρανση των λιμνών και του καναλιού του Πάρκου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε πλήθος νεκρών ζώων. Η χωρίς προηγούμενο εγκατάλειψη και αδιαφορία της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων έχουν φτάσει σε σημείο όχι μόνο να αναιρούν τον χαρακτήρα και τον σκοπό δημιουργίας του Πάρκου, έναν από τους μεγαλύτερους αδόμητους δημόσιους χώρους του λεκανοπεδίου, αλλά να οδηγούν και στην ολική καταστροφή του», είχε γράψει στο σημείωμά της η οικολογική οργάνωση.

-Διαφήμιση-

«Οι ευθύνες πολλές.  Αφενός, ο ΑΣΔΑ, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το Πάρκο, ολιγωρεί συστηματικά, μην έχοντας πραγματοποιήσει στο ελάχιστο τις απαραίτητες ενέργειες για τη φροντίδα του Πάρκου την οποία έχει αναλάβει και χωρίς να ενημερώσει ουσιαστικά κανέναν για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο αυτή τη στιγμή. Αφετέρου, πρωτοφανής είναι και η ολιγωρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο παρότι έχει εκχωρήσει στον ΑΣΔΑ την ευθύνη διαχείρισης του Πάρκου, δεν έχει δώσει στον φορέα την παραμικρή χρηματοδότηση. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι η πολιτεία αδιαφορεί για την εξελισσόμενη καταστροφή του Πάρκου και πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Ιωάννης Τσιρώνης, μεταθέτει εδώ και δύο χρόνια τη διαχείριση του Πάρκου στο μέλλον και σε νέους φορείς που αναπόφευκτα θα χρειαστούν χρόνο να λειτουργήσουν», τόνιζε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος,  για τους Υδρογονάνθρακες και την Ενέργεια, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ,  Χαρά Καφαντάρη αναφέρθηκε στο εν λόγω πάρκο και στην παρέμβαση της κυβέρνησης, για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Επίσης, μίλησε για την παραχώρηση του Ασυρμάτου, από τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα, στους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου, που ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα των δημοτών.

Η κ.Καφαντάρη μίλησε για την αναγκαιότητα   να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», που είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο των Βαλκανίων και αποτελεί πνεύμονα της Δυτικής Αθήνας. Επίσης ζήτησε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια από τις συναρμοδιότητες που προκύπτουν , μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και αναπτυξιακού συνδέσμου.

Για το θέμα αυτό, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως τόνισε ο εισηγητής του νομοσχεδίου, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε, το πάρκο έμεινε χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα αλλά και με πανύψηλα ξερόχορτα, τα οποία είναι επικίνδυνα και για φωτιά κατά τη θερινή περίοδο, κάνοντας λόγο για «εγκαταλειμμένο παράδεισο».

«Ντροπιαστική» , χαρακτήρισε την εικόνα του πάρκου,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και σημείωσε ότι υπήρξαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, συσσωρευμένα χρέη και απλήρωτοι εργαζόμενοι. Υποστήριξε ότι υπάρχει ήδη  επεξεργασμένη τροπολογία, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, ώστε να φτιαχτεί καινούργιος οργανισμός, που θα καταστρώσει συγκεκριμένο μάστερ πλαν για οικονομική βιωσιμότητα.

Άννα Στεργίου