Τα κέρδη από τη βιωματική εμπειρία του τουρίστα στην ύπαιθρο

Πώς η οινογνωσία και η γευσιγνωσία προωθούν τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα

Τα κέρδη από τη βιωματική εμπειρία του τουρίστα στην ύπαιθρο

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι βρίσκονται σε κάποιο νησί ή σε ένα καταπράσινο βουνό, υιοθετώντας την κλασική μορφή των ελληνικών διακοπών. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτονται τη χώρα μας, αναζητώντας μια διαφορετική, εναλλακτική μορφή τουρισμού, που συνδυάζει τη φύση με τη δράση στην ύπαιθρο και τη βιωματική εμπειρία.

Σύμφωνα με επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες στον χώρο της Θεσσαλίας, «αυτή η τάση αρχίζει να κερδίζει έδαφος, αν και όλα στηρίζονται σε μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με την πολιτεία και συγκεκριμένα την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια να δείχνουν αδιαφορία». Όπως εξηγούν, «θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα διάφορα τουριστικά γραφεία, που φέρουν τουρίστες και να συνδιαμορφώσουν ένα αξιόλογο πρόγραμμα διακοπών. Ο τουρίστας επισκεπτόμενος τα Μετέωρα, το Πήλιο και τον Όλυμπο θα μπορούσε να γευματίσει σε ένα αγρόκτημα, αφού πρώτα θαυμάσει ή ακόμη και μαζέψει τα προϊόντα που καλλιεργούνται στο γειτονικό μπαχτσέ ή χωράφι».

Μαθήματα μαγειρικής

Σε κάποιες μικρές τουριστικές μονάδες, κυρίως στο Πήλιο, οι θαμώνες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μαγειρικής. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζουν από κοντά τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές για τα ελληνικά τρόφιμα στη χώρα τους. Τέτοιες δράσεις λαμβάνουν χώρα στο 16 στεμμάτων κτήμα της οικογένειας Καραΐσκου στην Πορταριά, όπου τουρίστες, ακόμη και από το Μεξικό, σπεύδουν να μάθουν να μαγειρεύουν γεμιστά και σπετζοφάι. Ανοίγουν φύλλο και, με τα χόρτα που οι ίδιοι μάζεψαν, δημιουργούν τη δική τους χορτόπιτα. Την ψήνουν στον ξυλόφουρνο και μαζί με τις «δασκάλες τους» τρώνε το γεύμα που οι ίδιοι ετοίμασαν.

Σύμφωνα με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Θανάση Παιδή, στη Θεσσαλία οι τομείς που μπορούν να διαπρέψουν στη βιωματική εμπειρία, εκτός της γευσιγνωσίας, ο οινοτουρισμός και η ελαιογνωσία. Για παράδειγμα, στη Ραψάνη, όπου βρίσκονται τα ξακουστά οινοποιεία της περιοχής, οι επισκέπτες κάτω από τα βαθύσκια αιωνόβια πλατάνια, συνοδεία ενός ποτηριού κρασί, μπορούν να απολαύσουν εκλεκτά κρέατα, νοστιμότατα κατσικάκια, τοπικό τυρί και τις θαυμάσιες πίτες που φτιάχνουν οι γυναίκες του χωριού. Φυσικά, θα παρακολουθήσουν και την παραγωγική διαδικασία του τρύγου και της οινοποίησης στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του κτήματος». Ανάλογη δράση λαμβάνει χώρα στον Πατιστή στην Αργαλαστή  Βόλου.

Βιωματική εμπειρία

Τέλος, η ορεινή Ελασσόνα, η οποία φημίζεται για τα τυριά της, πρέπει να επενδύσει στη μύηση του επισκέπτη στην παρασκευή τυριού, κασεριού κ.λπ. Στην ελαιογνωσία, αν και η περίοδος εισκόμισης της ελιάς και παραγωγής ελαιόλαδου είναι σύντομη και εκτός της κλασικής τουριστικής περιόδου και ανέφικτη η βιωματική εμπειρία, εντούτοις ο επισκέπτης μαγεύεται από το τελετουργικό, διαπιστώνει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες που επικρατούν στο ελαιοτριβείο και παθιάζεται με το προϊόν, το οποίο θα αναζητά στην αγορά.  

Ας τολμήσουν

Εκτός από τον αγροτουρισμό, ο οποίος έχει χάσει τον αρχικό προσανατολισμό, η Θεσσαλία έχει όλα τα προνόμια για να επενδύσει στη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη με τη μητέρα γη και τα προϊόντα της. Πεδίο δόξης λαμπρό στη θεσσαλική γη, ώστε ο τουρίστας να αρμέξει την αγελάδα και, εν συνεχεία, να τυροκομήσει, να συμμετάσχει στον τρύγο και να παρακολουθήσει την οινοποίηση, να γνωρίσει τα μυστικά της υγιεινής διατροφής, μαθαίνοντας να μαγειρεύει παραδοσιακά κ.ά.