Ξεκίνησε η συλλογή της ελιάς τύπου Καλαμών στη Φθιώτιδα

Καλή η τιμή, έως 40% μειωμένη η παραγωγή

Ξεκίνησε η συλλογή της ελιάς τύπου Καλαμών στη Φθιώτιδα
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η συλλογή της ελιάς τύπου Καλαμών ξεκίνησε με ομαλό τρόπο στη Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα υπάρξει μια μεγάλη μείωση της παραγωγής της τάξης του 40% σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, παρατηρούνται κάποιες πρώτες κινήσεις για αγορές κάποιων μικρών ποσοτήτων καρπού από το τελάρο και όχι από την κάδη.

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον ελαιοπαραγωγό της περιοχής Μεγαπλατάνου Λοκρίδας, Γιώργο Λουκά, ο οποίος μετέφερε τις δικές του απόψεις για το προϊόν της περιοχής: «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η περιοχή μας θα έχει μειωμένη παραγωγή, πάνω από 40%. Οι τιμές στο τελάρο φετινής σοδιάς για 200 τεμάχια στο κιλό ξεκινούν από το 1,20 ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι τρέχουσες τιμές από την κάδη ξεπέρασαν τα 2 ευρώ το κιλό, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η συντήρηση στις κάδες είναι μια πρακτική που ακολουθεί το σύνολο των παραγωγών. Γενικότερα, οι παραγωγοί της περιοχής μας δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση νέων φυτειών. Προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος ίσως προκύψουν μελλοντικά λόγω και της απουσίας ταυτότητας του προϊόντος. Όπως είναι γνωστό, η ελιά της περιοχής, αν και γενετικά πληροί τις προδιαγραφές πιστοποίησης ως προϊόν ΠΟΠ, είναι χωρίς ταυτότητα».

Η περιοχή της Άμφισσας και της Στυλίδας εδώ και χρόνια παρουσιάζουν μια οργανωμένη υποδομή στον τομέα της ελιάς ποικιλίας Άμφισσας. Η περιοχή της Λοκρίδας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργούμενης έκτασης της ποικιλίας Καλαμών και οι ποσότητες φθάνουν τους 6.000-7.000 τόνους τον χρόνο.

Δυστυχώς, οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν έχουν οργανωμένη μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα και έτσι οι παραγωγοί χάνουν ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής αξίας των προϊόντων τους.

-Διαφήμιση-
Delegate