Σε τρία κομμάτια πουλήθηκε η μονάδα της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο

Το τίμημα των 2 εκατ. ευρώ και ο... ΕΝΦΙΑ των 45.000 ευρώ

dimitriou-feta-fage
H τυροκομική επιχείρηση Δημητρίου απέκτησε μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο, με σκοπό να επεκτείνει την παραγωγική της δυναμικότητα. 

Μια μικρή, αλλά γοργά αναπτυσσόμενη τοπική τυροκομική επιχείρηση, ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο εμπόριο πατάτας και μια θυγατρική αυστριακού ομίλου ανακατασκευής και μεταπώλησης μηχανολογικού εξοπλισμού μοιράστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ύπαιθρος Χώρα», τα «ιμάτια» του εργοστασίου της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο, με την πώληση του οποίου κλείνει και τυπικά ακόμα ένα κεφάλαιο από την παρουσία της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Οι διαδικασίες για την πώληση της εν λόγω μονάδας είχαν κινηθεί από τις αρχές του 2016, λίγο πριν η εταιρεία ανακοινώσει την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά γάλακτος, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα οικονομικά ασύμφορη. Σίγουρα δεν είχαν αυτό κατά νου τα αδέλφια Φιλίππου, όταν το 2005 εγκαινίαζαν την ύψους 37 εκατ. ευρώ επένδυση, τη μεγαλύτερη εκείνη την εποχή στη Δυτική Μακεδονία και μία από τις πλέον σύγχρονες στον κλάδο. Με τις κτηριακές εγκαταστάσεις να εκτείνονται σε ένα οικόπεδο 52.000 τ.μ. και να ξεπερνούν σε εμβαδό τα 15.000 τ.μ., το εργοστάσιο είχε δυνατότητα επεξεργασίας 500 τόνων γάλακτος ημερησίως, που εισκομίζονταν από σχεδόν 600 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ωστόσο, η ΦΑΓΕ αποφάσισε να αποχωρήσει από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος, ενώ λίγο πριν εκπνεύσει το 2015 –κι ενώ στο μεσοδιάστημα είχε αρχίσει να ρίχνει το βάρος στις δραστηριότητες του εξωτερικού– έβαζε τέλος και στην παρουσία της τόσο στο μακράς διαρκείας όσο και στο σοκολατούχο. Ο πήχης του τιμήματος τέθηκε αρχικά από την εταιρεία στα 10 εκατ. ευρώ, γρήγορα όμως έγινε φανερό ότι πολύ δύσκολα θα βρισκόταν αγοραστής σε αυτά τα λεφτά εν μέσω μιας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και μιας αγοράς γαλακτοκομικών, που κάθε χρόνο κατέγραφε και νέες απώλειες.

Το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε προσέγγιση με τη Δωδώνη, με τις συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από ένα ποσό της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ, η συμφωνία όμως εντέλει ναυάγησε. Πιο πρόσφατα, δημοσιεύματα μιλούσαν για ενδιαφέρον εκ μέρος του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων ΘΕΣγάλα, ωστόσο ούτε αυτό το σενάριο καρποφόρησε. Στο μεταξύ η –ανενεργή όλο αυτό το διάστημα– μονάδα συνέχιζε να απαξιώνεται, αλλά και να επιβαρύνει την εταιρεία με έξοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για ΕΝΦΙΑ η ΦΑΓΕ έπρεπε, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», να καταβάλει φέτος στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 45.000 ευρώ.

Κάπως έτσι η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας αποφάσισε, όπως αναφέρεται στα οικονομικά στοιχεία εννεαμήνου που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, να πουλήσει το εργοστάσιο έναντι 2,395 εκατ. δολαρίων, ποσό που με την τρέχουσα ισοτιμία «μεταφράζεται» σε 2,04 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 1/5 από τις αρχικές απαιτήσεις της). Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ο μηχανολογικός εξοπλισμός πουλήθηκε σε εταιρεία αυστριακών συμφερόντων, και μάλιστα έχει ήδη «ξηλωθεί», ενώ τις κτηριακές εγκαταστάσεις απέκτησαν η τυροκομική επιχείρηση Δημητρίου κι ένας ντόπιος επιχειρηματίας, ο οποίος σκοπεύει να στήσει εκεί ένα σύγχρονο συσκευαστήριο πατάτας.

Το τυροκομείο Δημητρίου είναι μια μικρή τοπική επιχείρηση, που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δράση, με κυριότερα προϊόντα του τη φέτα, αλλά και τη «Φλωρινέλλα», ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με επιρροές από τη Φορμαέλα Αράχωβας ΠΟΠ.