Γνωριμία με το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στον Βόλο

mouseio-elias-phlio

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού δημιουργήθηκε ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, στην Άνω Γατζέα, και προ ημερών «κατέβηκε» στον Βόλο, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, που διοργάνωσε η «Μαγνήτων Κιβωτός», για να παρουσιάσει τη διαδρομή και τις δράσεις του. Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από το κοινό του Βόλου, καθώς το Μουσείο της Πόλης πλημμύρησε από κόσμο.

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου βρίσκεται στην Άνω Γατζέα, στο κέντρο του οικισμού, στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού, σε ένα καλά σωζόμενο «καλύβι», στο πέτρινο δίπατο κτήριο του Γιάννη Βογιατζή. Φτιάχτηκε για να φιλοξενεί τις διάφορες αγροτικές εργασίες και λειτούργησε από το 1924 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Διατηρεί τους δύο κύριους χώρους του και τον αυθεντικό εξοπλισμό του, τον πάγκο διαλογής, τις «κάδες» για τις βρώσιμες ελιές, τις «αρκάδες» (κοφίνια) για τη μεταφορά του ελαιοκάρπου και τα πιθάρια για την αποθήκευση του λαδιού στο «λαδοκάτοικο».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου στην Άνω Γατζέα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, ενώ λαμβάνει χώρα και μια δραστηριότητα για ενήλικες και οικογένειες. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η γνωριμία με το μουσείο, η εξοικείωσή τους με τις παραγωγικές διαδικασίες που αφορούν την ελιά και το λάδι, καθώς και με την τοπική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Λειτουργεί σαν ένα ταξίδι στο παρελθόν και περιήγηση στις φυσικές ομορφιές του Πηλίου. Απώτερος σκοπός είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και μέσα από την ιστορία της ελιάς να μυηθούν στις παραδόσεις του Πηλίου. Μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφτεί 23.000 άτομα.

¡Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, που βρίσκεται στην Άνω Γατζέα Βόλου, έχει τη δική του ιστορία, την οποία οι άνθρωποί του αποφάσισαν να διαδώσουν διοργανώνοντας μια σειρά εξωστρεφών εκδηλώσεων, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στο μουσείο της πόλης του Βόλου.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο μίλησαν ο Χάρης Σιούρας, χημικός μηχανικός, μεταποιητής και έμπορος ελαιών, η Αθηνά Αργυροπούλου, ιδρύτρια του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, η οποία έκανε μια σύντομη παρουσίαση της δεκάχρονης πορείας του, ενώ στο τέλος προβλήθηκαν οι τρίλεπτες ταινίες του μουσείου, με θέματα: «Κατασκευή κάδης» και «Σαπωνοποίηση».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Α. Μοράρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επισημαίνοντας πως προσπάθειες όπως αυτές που αναπτύσσει το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, μέσα από προγράμματα και εξωστρεφείς δράσεις, συμβάλλουν στη διατήρηση της παράδοσης.