Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά»

Έρχονται δράσεις στη φυτική και τη ζωική παραγωγή

Μπάρμπεκιου στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Την ευκαιρία να καταρτιστούν δωρεάν πάνω σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού έδωσε σε νέους του Βόλου το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Η κατάρτιση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ και γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων: Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά» με 100 ωφελούμενους κάθε χρόνο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, έχει διάρκεια 272 διδακτικών ωρών και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Όπως τονίζει ο διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων, Φίλιππος Παπαδόπουλος, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, όπου η πρώτη αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό και τον πολιτισμό και περιλαμβάνει θεματικές όπως ο γαστρονομικός τουρισμός ή τις αρχές και πρακτικές του αγροτουρισμού και η δεύτερη δραστηριότητες όπως διαβίωση στη φύση, πεζοπορία, ορειβασία, διαβίωση σε σκηνές, backpacking, δραστηριότητες σε υγρό περιβάλλον, όπως σε ποτάμια, καταρράκτες, λίμνες, θάλασσα κ.λπ.

Καλύπτονται, επίσης, τομείς όπως νομικό πλαίσιο και δεοντολογία στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών, χρηματοοικονομικά, ψυχολογία και συμπεριφορά του επισκέπτη κ.ά. Η κατάρτιση περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά ταξίδια, κατά τη διάρκεια  των οποίων οι φοιτητές μπορούν να δουν στην πράξη όλα όσα διδάσκονται. Οι καταρτιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις θα έχουν τη δυνατότητα, μετά την εκπαίδευση, της πληρωμένης δίμηνης πρακτικής άσκησης σε επιλεγμένες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Ανάλογη κατάρτιση υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Όπως και σε αυτό του Βόλου, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή για την εκπαίδευση σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. «Με βάση μελέτες που είχαμε κάνει με γνωστό ίδρυμα της χώρας, είχε εντοπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση για τέτοιου είδους τουρισμό και η προσφορά δυσκολεύεται να απαντήσει σε αυτήν τη ζήτηση ελλείψει δεξιοτήτων», σημείωσε ο διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της σχολής.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του προγράμματος «Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά».

Στο δεύτερο μέρος αναμένεται να υλοποιηθούν και άλλες δράσεις υποστήριξης των νέων και συγκεκριμένα στη φυτική και ζωική παραγωγή, που θα αγκαλιάσουν 30 διαφορετικά σημεία εφαρμογής σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ετήσια επαναλαμβανόμενα προγράμματα. Την ίδια ώρα, σε πρόσφατη ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής, με την ευκαιρία της αποπεράτωσης του υπερσύγχρονου κτηρίου Perrotis College, όπου στεγάζονται οι εκπαιδευτικές λειτουργίες της προπτυχιακής και κυρίως της μεταπτυχιακής σχολής και προσφέρονται πτυχία Master of Science σε δύο τομείς: Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων & Μάρκετινγκ στον Αγροδιατροφικό Τομέα, ανακοινώθηκε η λειτουργία ακόμη δύο σχολών.

Όπως έγινε γνωστό, από τον Σεπτέμβριο του 2019, θα ξεκινήσει η λειτουργία του Γυμνασίου, που είναι η μοναδική εκπαιδευτική βαθμίδα που δεν καλύπτει μέχρι σήμερα η Γεωργική Σχολή, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο εγκαινιάζεται η λειτουργία του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, με ειδικότητες του αγροδιατροφικού τομέα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, την τεχνολογία τροφίμων, τη διαχείριση αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μάρκετινγκ προϊόντων και πολλών άλλων ειδικοτήτων. Το ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με κατάρτιση στον αγροδιατροφικό τομέα.