Όσοι πρόλαβαν… νιτρορύπανση είδαν!

Την ένταξη 4.169 δικαιούχων στην νιτρορύπανση προϋπολογισμού 254,6 εκατ. Ευρώ ανακοίνωσε το ΥπΑΤΤ
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Πάγο» βάζει ξανά σε όσους είχαν βλέψεις για το πρόγραμμα Νιτρορύπανσης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λόγω μείωσης υδάτινων πόρων στην περιοχή τους, και υποστηρίζει πως παραγωγοί που μπήκαν στο πρόγραμμα θα πληρωθούν με προκαταβολή τον Νοέμβριο του 2018. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Χρήστου Κέλλα, ξεκαθαρίζει πως είναι άλλη η οδηγία 91/676/ΕΟΚ, η οποία είναι υποχρεωτική για τους παραγωγούς, και άλλο το μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), για το οποίο εκδόθηκε πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 28/12/2017.

Κατά πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επανειλημμένα γίνει δέκτης παραπόνων για το μέτρο της νιτρορύπανσης, τόσο από βουλευτές όσο και από παραγωγούς, ιδίως από την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και γενικότερα από καμπίσιες περιοχές, όπου υπάρχει έλλειψη νερού και επιβάρυνση των υδάτων εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης φυτοφαρμάκων. Για τη Δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10, «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα», τονίζει πως η χρηματοδότηση είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ. Εξηγεί πως αν οι αιτήσεις αφορούν μεγαλύτερο ποσό, από αυτό που έχει δεσμευτεί, για τη δράση που προκηρύχθηκε, τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι τα εξής:

-Διαφήμιση-

1ον. Η γεωργική γη, που βρίσκεται σε υπόγεια υδατικά συστήματα, να έχει κακή ποιοτική κατάσταση (ως προς το χημικό μέρος), για τα υπόγεια νερά, δηλαδή δεν παίζουν ρόλο τα επιφανειακά.

2ον. Η γεωργική γη, που βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή (περιοχές Natura, θεσμοθετημένες περιοχές Εθνικών Πάρκων).

Στο ίδιο έγγραφο ξεκαθαρίζεται πως «η προσθήκη επιπλέον κριτηρίων, όπως «η ποσοτική κατάσταση των υδάτων, δηλαδή η τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής, θα απαιτούσε την τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, την έγκριση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, στη συνέχεια, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη δράση, προκαλώντας σημαντική καθυστέρηση και πλήρη ανατροπή του προγραμματισμού του υπουργείου».

-Διαφήμιση-
Delegate