Παραγωγοί: Λύση για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων στην Κρήτη ζητούσαν την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να ναυλωθεί πλοίο ασφαλείας για τη μεταφορά των προϊόντων, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει απάντηση.

Εξάλλου, το αίτημα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, μετέφερε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στην επιστολή του σημείωνε: «Σεβόμενοι τον αγώνα και τα αιτήματα της ΠΝΟ, αλλά και αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των παραγωγών του νησιού μας, ζητάμε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενεργοποιηθούν εγκαίρως, όλες οι νόμιμα προβλεπόμενες διαδικασίες, για την ναύλωση πλοίου ασφαλείας, για την μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων του νησιού μας εφόσον απαιτηθεί (άμεση ενεργοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας)».

Η αγωνία των παραγωγών κορυφώνεται μετά την απόφαση της ΠΝΟ να παρατείνει τις κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, αποφασίστηκε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία, που ξεκινά την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 06.01 το πρωί και λήγει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 06:00 το πρωί, οπότε και ξεκινά η 24ωρη που είχε εξαγγείλει η ομοσπονδία μαζί με την απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αυτό σημαίνει ότι την Πέμπτη θα έχει ολοκληρωθεί μία εβδομάδα αποκλεισμού των νησιών από την ηπειρωτική χώρα.

Στην ανακοίνωση της, η ΠΝΟ κάνει λόγο για «αδυναμία της κυβέρνησης να δεσμευτεί ουσιαστικά», ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση καταγγέλλει «τις απαράδεκτες και κατακριτέες από κάθε άποψη μεθοδεύσεις και προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού».

Την έντονη δυσφορία της για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών. Με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας εξάγει εβδομαδιαίως μέσω Ιταλίας τουλάχιστον 1.500 τόνους προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας αποφέροντας εβδομαδιαίως έσοδα 6 εκατομμυρίων ευρώ, ωφελώντας εκτός από τον κλάδο και την εθνική οικονομία, καθώς πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα με θετική καθαρή συμβολή στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας».

Και μεταξύ άλλων τονίζει: «η περίοδος του Δεκεμβρίου είναι από τις πιο σημαντικές για τον κλάδο καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης οι εταιρείες οφείλουν να εξυπηρετήσουν τις ήδη κλεισμένες συμφωνίες με πελάτες από όλη την Ευρώπη. Σε αντίθετη περίπτωση οι κυρώσεις είναι πολύ σοβαρές για κάθε επιχείρηση. Τα προϊόντα που εξάγουμε είναι φρέσκα και για το λόγο αυτό ιδιαιτέρως ευπαθή».

Ο ΣΕΘ ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος προκειμένου να μην επιτείνεται η ζημιά στην εθνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα για την απεργία της ΠΝΟ