Πέφτει όχι μόνο η παραγωγή αλλά και η τιμή στις ελιές Χαλκιδικής

από το 1 €/κιλό πέρυσι στα 0,85 €/κιλό εφέτος

Πέφτει όχι μόνο η παραγωγή αλλά και η τιμή στις ελιές Χαλκιδικής
-Διαφήμιση-
Delegate

Άρχισε η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής (πράσινης), με το παράδοξο φαινόμενο της μειωμένης παραγωγής (περίπου -60%) αλλά και της μειωμένης τιμής από το 1 €/κιλό πέρυσι στα 0,85 €/κιλό εφέτος, για την κατηγορία – οδηγό των 110 τεμαχίων/κιλό.

Την τιμή των 0,85 €/κιλό, δηλαδή 15% μικρότερη από πέρυσι, δείχνει να έχουν υιοθετήσει αν όχι ομόφωνα, αλλά τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Εξαγωγέων Τυποποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ). Έχουμε αναζητήσει τον πρόεδρό της, κ. Νέλο Γεωργούδη. Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) κ. Γιώργος Ντούτσιας, ερμήνευσε το παράδοξο φαινόμενο της ταυτόχρονος μείωσης και της ποσότητας παραγωγής και της τιμής παραγωγού, επικαλούμενος τα υψηλά συσσωρευμένα αποθέματα παρελθόντων ετών.

Εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών της Χαλκιδικής εξέφρασαν την οργή και απογοήτευσή τους για την κάθετη πτώση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών μελών τους. Δεν αμφισβήτησαν την ύπαρξη αποθεμάτων, θεωρούν ωστόσο ότι οι υπάρχουσες ποσότητες δεν μπορούν να ερμηνεύσουν μία τόσο σημαντική και απότομη πτώση των τιμών παραγωγού. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΔΟΕΠΕΛ στην εκδήλωση που οργάνωσε τον Μάιο του 2016 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, εμφανίζεται η ποικιλία Χαλκιδικής να αξιοποιείται σε ποσοστό 95%, χωρίς δηλαδή να αφήνει μεγάλα περιθώρια για αδιάθετα αποθέματα. Κάτι λογικό, γιατί και ποιοτικά η Χαλκιδικής δεν έχει την αντοχή στο χρόνο, όπως άλλες ελληνικές ποικιλίες.

-Διαφήμιση-

Επίσης, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών επισημαίνουν με δηκτικό τρόπο πως συμβαίνει σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού να διαμορφώνονται οι τιμές από τους εμπόρους/μεταποιητές με τόσο ομοιόμορφο τρόπο. Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ αναγνώρισε ότι υπάρχει κενό συμμετοχής συνεταιρισμών από την Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κοινά αποδεκτά αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, ούτε διαδικασία αναζήτησης consensus για την ακολουθούμενη πολιτική. Γεγονός που επιβεβαιώνει ως ορθή την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ να μην αναγνωρίσει ως Εθνική Διεπαγγελματική την ΔΟΕΠΕΛ, με την αιτιολογία ότι στερείται της απαραίτητης αντιπροσωπευτικότητας.

Να σημειωθεί ότι η ποικιλία Χαλκιδικής είναι η πλέον πρώιμη αλλά και η πλέον διαδεδομένη στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιτραπέζιες Καλαμών, Κονσερβολιάς, Θρούμπας, ώστε λογικά να προοιωνίζει ανάλογες κατευθύνσεις σε όλο τον τομέα των επιτραπέζιων ελιών, που θεωρείται ιδιαιτέρως εξωστρεφής και κερδοφόρος.