Πιστοποιημένο βαμβάκι τώρα από παραγωγούς και εκκοκκιστές

Υπάρχουν ελληνικά κλωστήρια που αγοράζουν εισαγόμενο αφρικανικό βαμβάκι χαμηλότερης ποιότητας, αλλά πιστοποιημένο

Για να συνεχίσει να λάμπει ο λευκός χρυσός, χρειάζεται πιστοποίηση ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. «Μετά το 2020, το βαμβάκι θα κινείται ως πιστοποιημένο προϊόν, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικό. Οι χώρες που θα μείνουν έξω από τα προγράμματα πιστοποίησης, ειδικά του Οργανισμού Better Cotton Initiative, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προώθηση του βαμβακιού στη διεθνή αγορά», περιγράφει ο δρ Μοχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.

Το ζητούμενο είναι η προώθηση του προϊόντος με καλύτερη τιμή, ώστε μέρος της υπεραξίας να εισπράττουν οι αγρότες. Συζητώντας με εκπρόσωπο του BCI, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο ένταξης των προτύπων AGRO2-1 και AGRO2-2 στο BCI, κάτι που μεταφέρθηκε στο Τμήμα Πιστοποίησης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Επισημαίνει ότι προέχει να επιλυθεί το θέμα της τυποποίησης, γιατί αναμειγνύονται βαμβάκια διαφορετικής προέλευσης και ποικιλιών με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Συνεργασίες

Για να γίνει στροφή στο πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, ο κ. Νταράουσε προτείνει να δημιουργηθεί ένα σχήμα παραγωγών, εκκοκκιστών, κλωστοϋφαντουργών, εκπροσώπων του ΥΠΑΑΤ και εμπόρων. Προσθέτει ότι η δημιουργία Ομάδας Εργασίας Βάμβακος βρίσκεται στον σωστό δρόμο πλην, όμως, το υπουργείο οφείλει να κατευθύνει την προσπάθεια. «Οι εκκοκκιστές πρέπει να δηλώσουν στους παραγωγούς ποιο προϊόν ζητούν και εκείνοι να ακολουθήσουν, με την προϋπόθεση οι πρώτοι να γνωρίζουν την αγορά και να μπορούν να προωθήσουν το καλύτερο προϊόν». Η Ελλάδα εξάγει στην Τουρκία που καλύπτεται από την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού. «Για να πάμε σε άλλες αγορές, χρειάζεται πιστοποίηση. Οι αγορές υπάρχουν, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, και, μάλιστα, κάποιες χώρες ζητούν συγκεκριμένες ποικιλίες».

Πιστοποιημένο βαμβάκι τώρα από παραγωγούς και εκκοκκιστέςΚάθε μέρα πιο ορατή η πιστοποίηση

Ο εκκοκκιστής Σταμάτης Κουρούδης, με επιστολή του προς τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, υποστηρίζει ότι είναι ο καλύτερος φορέας να ξεκινήσει την πιστοποίηση του ελληνικού βαμβακιού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. «Στο βαμβάκι, η τάση της πιστοποίησης γίνεται κάθε μέρα πιο ορατή», επισημαίνει και προσθέτει ότι «στην Ελλάδα η παραγωγή βαμβακιού πληροί πάνω από το 90% των προϋποθέσεων του συστήματος για την πιστοποίηση. Δεν υπάρχει παιδική εργασία ή εργασία από έγκυες γυναίκες, σε αντίθεση με διάφορες αφρικανικές ή ασιατικές χώρες που έχουν τέτοια προβλήματα και, παρ’ όλα αυτά, κάνουν τις απαιτούμενες προσαρμογές για να πιστοποιηθούν».