Τις προδιαγραφές των συμπύρηνων προς κονσερβοποίηση ανακοίνωσε η ΕΚΕ

Αντιδράσεις παράγωγων στις ανακοινώσεις ΕΚΕ για το συμπύρηνο πριν τη συγκομιδή

Τις προδιαγραφές της ποιότητας και του βάρους των συμπύρηνων ροδάκινων που θα πρέπει να παραδώσουν οι ροδακινοπαραγωγοί στα κονσερβοποιία τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε με δελτίο τύπου η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ)την Πέμπτη 21/6. Πιο συγκεκριμένα ο ΕΚΕ ζητά από τους παραγωγούς “να παραδώσουν ροδάκινα ΚΙΤΡΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΜΕ ΜΕΣΟ ΒΑΡΟΣ 160-170 gr. ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΒΑΡΟΣ 120 gr”.

Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας: 

«Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου και θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τους παραγωγούς μας για την αναγκαιότητα παράδοσης στις βιομηχανίες κατάλληλης ποιότητας.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κομπόστα ροδάκινου, αλλά και ο χυμός του και το κατεψυγμένο του προϊόν, κατέκτησαν εδώ και πολλά χρόνια την παγκόσμια αγορά. Αυτό στηρίχτηκε σε δύο προϋποθέσεις:

1) Tην άριστη ποιότητα πρώτης ύλης και συνεπώς τελικού προϊόντος

2) Tο ανταγωνιστικό κόστος

Δυστυχώς, την προηγούμενη χρονιά, παρά την επαρκή ποσότητα, η ποιότητα του συμπύρηνου ροδακίνου που παρέλαβαν τα εργοστάσια ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, υποβαθμισμένη, με κύρια χαρακτηριστικά την μικροκαρπία και τα άγουρα-πράσινα ροδάκινα.   Αυτό δημιούργησε δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος.

Φέτος εκτιμάται ότι αναμένεται καλύτερη ποιότητα, κυρίως μέγεθος, λόγω περιορισμένης σχετικά καρπόδεσης, που μείωσε το κόστος του αραιώματος. Οι παραγωγοί μπορούν να παραδώσουν τη γνωστή καλή ποιότητα του παρελθόντος για να ξανακατακτήσουμε τις αγορές.

Αυτό απλά σημαίνει να παραδώσουν ροδάκινα ΚΙΤΡΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΜΕ ΜΕΣΟ ΒΑΡΟΣ 160-170 gr. ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΒΑΡΟΣ 120 gr».