Σε de minimis προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ και για καταστροφές από τις πλημμύρες στον Έβρο

Σε de minimis προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ και για καταστροφές από τις πλημμύρες στον Έβρο
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι περυσινές πλημμύρες στον Έβρο κι η αργή διαδικασία των αποζημιώσεων, έγιναν αιτία για ν΄ ανέβουν οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και το βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή.

 Κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο βουλευτής ΚΚΕ Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στο θέμα του ζωικού κεφαλαίου των παραγωγών της περιοχής Σουφλίου Έβρου, για το 2015 αλλά και για τις καταστροφές που σημειώθηκαν το επόμενο διάστημα στο Διδυμότειχο.

 Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει χρήματα από τις ζημιές του 2015 (σήμερα αναμένεται να πιστωθούν γενικά σε παραγωγούς του Έβρου 141.324 ευρώ χρήματα για αποζημιώσεις του 2015).

Ο κ. Δελής αναφέρθηκε στις πλημμύρες, οι οποίες, όπως είπε, είναι ένα ετήσια επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και οι επιπτώσεις τους κάθε φορά μπορεί να διαφέρουν, αλλά είναι σημαντικές. Υπενθύμισε πόσο έντονες ήταν οι πλημμύρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλημμύρισαν σπίτια, ακόμα και χωριά εκκενώθηκαν τότε, σχολεία δεν λειτούργησαν κι υπήρξαν σημαντικές καταστροφές και στο ζωικό κεφάλαιο.

 Εξήγησε πως κάτοικοι του δήμου Σουφλίου έμειναν δίχως χωράφια και δίχως εισόδημα. «Καταστράφηκαν περίπου πέντε χιλιάδες στρέμματα από μεγάλα ρήγματα και λακκούβες. Έμεινε, δηλαδή, ό,τι μένει στον πυθμένα μίας λίμνης, όταν αυτή στεγνώσει και απανωτές στρώσεις άγονης άμμου. Επιπλέον, καταστράφηκε και ένα σημαντικό μέρος από το αρδευτικό και το αποστραγγιστικό δίκτυο», τόνισε.

 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Ευάγγελος Αποστόλου διαβεβαίωσε πως είχαν δοθεί χρήματα επισημαίνοντας πως δόθηκαν «στο Δήμο Σουφλίου για ζημιές των αρχών του 2015 περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις». Υποστήριξε ωστόσο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία κι αυτό πρέπει να λυθεί μέσω των κοινοτικών εταίρων.

 Το γεγονός αμφισβήτησε έντονα ο βουλευτής του ΚΚΕ: «Είπατε ότι δώσατε 5 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή του Σουφλίου. Δεν ξέρω αν εννοείτε ένα κομμάτι των συνδεδεμένων ενισχύσεων που πήραν κάποιοι, οι οποίοι πρόλαβαν στα μέσα καλοκαιριού να σπείρουν βαμβάκι. Δεν ξέρω αν εννοείτε αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς όμως είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής για τις ζημιές του 2015 δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ», ανέφερε και ζήτησε να δοθούν αποζημιώσεις. Σε ό, τι αφορά δε , τα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο μίλησε για «ευχολόγιο», που τακτικότατα επαναλαμβάνεται κι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 «Ξέρετε, στον Έβρο αυτές τις ευχές τις ακούν δεκαετίες τώρα. Τίποτα δεν έχει γίνει. Έχει συνειδητοποιήσει πια ο καθένας ότι τέτοιου είδους έργα δεν είναι επιλέξιμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό και καρκινοβατούν, γι’ αυτό και οι ζημιές κάθε χρόνο είναι ακόμη μεγαλύτερες από τις περσινές», είπε ο κ.Δελής.

 Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως υπάρχουν οι περιορισμοί του κανονισμού του ΕΛΓΑ και πως πρέπει να φανεί πως θα στοιχειοθετηθούν τα «ΠΣΕΑ, δηλαδή κρατικές ενισχύσεις. Εκεί δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το κατώφλι, αυτό που λέμε πως είναι απαραίτητο να έχει η περιφερειακή ενότητα ζημιά 30% για να μπορέσουμε να το στοιχειοθετήσουμε». Υποστήριξε δε, πως θα μπορούσε να υπάρξει κι η διαδικασία «de minimis», που έχει σχέση με απώλεια εισοδήματος για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε μερικώς, θα έλεγα, την ανάγκη».

 Επανέλαβε πως κι αυτή η διαδικασία περνά από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά θεώρησε πως πιθανότατα δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Πιστεύω ότι εκεί δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ίσως έχουμε πρόβλημα στη δημοσιονομική δυνατότητα από πλευράς κρατικού προϋπολογισμού για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες», κατέληξε.

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate