Σταθάκης: Σε πρώτο πλάνο η αγροδιατροφή με τον αναπτυξιακό

Συνάντηση Γ. Σταθάκη με στελέχη της Tesla για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά

Το αγροδιατροφικό δίκτυο, ένας από τους δύο κλάδους που ενισχύει ιδιαίτερα ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, αποτελεί χαρακτηριστικό κλάδο με συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την αναβάθμιση και εμπλουτισμό του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός παρουσιάζοντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης.

Όπως σημείωσε, δίνοντας το στίγμα των στόχων του αναπτυξιακού μοντέλου που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ο Γ. Σταθάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με δίκαιη κατανομή στις κοινωνικές ομάδες. Αυτή η στρατηγική, είπε, αποτυπώνεται στην κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου που ολοκληρώνεται, και το οποίο διέπεται από τη βασική ιδέα της δίκαιης ανάπτυξης. «Θέλουμε το κράτος αρωγό στην προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα και όλου του παραγωγικού τομέα της οικονομίας και όχι να απέχει από την αναπτυξιακή διαδικασία, όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «παραλάβαμε ένα χαοτικό σύστημα χιλιάδων επενδυτικών σχεδίων» με εικονικές δεσμεύσεις πόρων καθώς και οι προηγούμενοι πόροι είχαν παγώσει από την ΕΕ, θέματα τα οποία αντιμετωπίζονται με τις μεταβατικές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου.

Οι καινοτομίες του νέου νόμου, όπως παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης, συνοψίζονται στα εξής:

  • Είναι στοχευμένος στην παραγωγή, καινοτομία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εισάγοντας περισσότερους αυτοματισμούς και μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την τελική έγκριση.
  • Εισάγει, πέρα από τη χρηματοδότηση και τις φοροαπαλλαγές και συντονισμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ξεκινήσει η δραστηριότητα.
  • Περιλαμβάνεται μια άλλη κατηγορία μεγάλων επενδύσεων άνω των 20 εκατ. ευρώ για την οποία προβλέπεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον για 12 χρόνια.

«Να αφήσουμε πίσω πολιτικές αποσπασματικότητας, να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας απ’ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, σύμφωνα με τον οποίο σε 3,6 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα δεσμευμένα ποσά από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και τις φοροαπαλλαγές του αναπτυξιακού σε συνδυασμό με τη μόχλευση κεφαλαίων που θα κινητοποιήσουν.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιων και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδης ανέφερε πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος υπολογίζεται να δημιουργήσει 15.300 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2022. Αναφέρθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι οι προηγούμενοι αντίστοιχοι νόμοι του 1998, του 2004 και του 2001 δεν πέτυχαν μεγάλη διασπορά, αντίθετα υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μόλις 6 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 8,1% των συνολικών ενισχύσεων και 95 επιχειρήσεις πάνω από το 25% . Αυτό, είπε, επιδιώκει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τις ανισότητες των προηγούμενων καθεστώτων θέτοντας ανώτατο πλαφόν επιδότησης για να επιτύχει μεγαλύτερη διασπορά των ωφελούμενων.

Mελίνα Ζιάγκου