Στο στόχαστρο των δανειστών και τα μικρά καφενεία στα χωριά

Στο στόχαστρο των δανειστών οι αυτοαπασχολούμενοι στα μικρά χωριά

Κατάργηση του ειδικού μεταβατικού καθεστώτος για τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες της υπαίθρου που σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αξιώνουν οι δανειστές στο πλαίσιο των «διορθώσεων» που ζητούν στο νέο –και ψηφισμένο από τη Βουλή- ασφαλιστικό νόμο.

Πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά (π.χ. ως ιδιοκτήτες καφενείων, εστιατορίων, καταστημάτων κλπ) σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και έχουν τζίρο κάτω των 100.000 ευρώ ετησίως.

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, για την εν λόγω κατηγορία επαγγελματιών προβλέπεται το ίδιο μεταβατικό καθεστώς με τους αγρότες, δηλαδή  σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών (σύνταξης και υγείας) ώστε από το 2022 και μετά αυτές να φτάσουν στο 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Οι θεσμοί, ωστόσο, ζητούν να ισχύσει για τις εισφορές τους το μοντέλο των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή να αυξηθούν άμεσα και δίχως μεταβατική περίοδο οι εισφορές τους στο 26,95% του φορολογητέου εισοδήματος.

Αυτές, βεβαίως, δεν είναι οι μοναδικές αλλαγές που ζητούν οι δανειστές. Στην ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνυθεί ότι με καθόλου καλό μάτι δεν αντιμετωπίζονται και οι εκπτώσεις εισφορών στους νέους επιστήμονες που έχουν κάτω από πέντε έτη ασφάλισης. Ο νέος νόμος, υπενθυμίζεται, προβλέπει έκπτωση που ξεκινάει από ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και έως 13.000 ευρώ και φτάνει στο 50%. Από αυτό το ποσό και άνω για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό της έκπτωσης.

Βάσει των παραπάνω, από την έκπτωση προβλέπεται να επωφεληθούν και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ. Οι δανειστές ζητούν το όριο του 50% να υποχωρήσει στις 10.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι έτσι θα είναι μικρότερος ο αριθμός των δικαιούχων, άρα μικρότερη και η επιβάρυνση για τα έσοδα του Ταμείου.

Τέλος, ενστάσεις υπάρχουν και για την κυβερνητική απόφαση να εξαιρεθούν όσοι δικαιούοχοι ΕΚΑΣ χάσουν από τον επόμενο μήνα το επίδομα, από την αναδρομική επιστροφή των ποσών που είχαν εισπράξει κατά το α’ εξάμηνο του έτους.

Η εξαγγελία αυτή δημιουργεί, σύμφωνα με τους θεσμούς, ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.