Στους 25.000 οι άνεργοι στο νομό Λάρισας

Στους 25.000 οι άνεργοι στο νομό Λάρισας
-Διαφήμιση-
Delegate

Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα για το νομό Λάρισας έχει εξελιχθεί η ανεργία με τον αριθμό των καταγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ατόμων χωρίς εργασία να ξεπερνάει τους 25.000.

Εξ αυτών μόνο ένα ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 11% δικαιούνται το –ούτως ή άλλως πενιχρό- επίδομα των 361 ευρώ.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ύστερα από σχετικό αίτημα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ).

-Διαφήμιση-
Delegate

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνεδρίαση συζητήθηκε υπόμνημα που είχε σταλεί από το ΕΚΛ στο οποίο και παρουσίαζε τα στοιχεία της ανεργίας στη περιοχή, αλλά και το σοβαρό θέμα του επιδόματος ανεργίας.

«Σε αντίθεση με όσα ακούμε συνεχώς, εδώ και χρόνια, για την περιβόητη ανάπτυξη που θα έρθει και θα λύσει δήθεν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που δημιουργεί το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε και οι πολιτικές στήριξης του, στην πραγματικότητα στον Ν. Λάρισας, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ φτάνουν τους 25.000, εκ των οποίων 10-11% δικαιούται το ισχνό επίδομα των 361 ευρώ» ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, στην εισηγητική του ομιλία, ενώ υποστήριξε πως ανεπίσημα οι άνεργοι είναι πολλοί περισσότεροι.

Ο κ. Τσιαπλές επισήμανε πως το ΕΚΛ θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και θα αγωνίζεται «να σταματήσουν να πληρώνουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών, προκειμένου να αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι καπιταλιστές».

Tέλος κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την ανακούφιση, όπως είπε, των ανέργων, αλλά και κάποια αιτήματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τον θεσμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από την μεριά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε την ανεργία «νούμερο ένα κοινωνική αδικία», ενώ επισήμανε πως υπάρχουν δύο δρόμοι που πρέπει σαν χώρα να διαλέξουμε. «Να συνεχιστεί η διαιώνιση της αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας ή να στραφούμε στην παραγωγή η οποία σημαίνει εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσε το κράτος να πάρει για την ανεργία, ο κ. Αγοραστός είπε πως χρειάζεται η χώρα να παράξει. Να μειωθούν οι φόροι και να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μείωσης της τιμής της ενέργειας, των τιμών των πρώτων υλών, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και «ανοικτές» τράπεζες, αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Τέλος, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία, τα οποία, όπως δήλωσε, προσέφεραν νέες θέσεις εργασίας.