Συνεχίζεται η «αιμορραγία» της αιγοπροβατοτροφίας

Καμπανάκι για τις τιμές παραγωγού

Χαριστική βολή για την αιγοπροβατοτροφία αλλά και μπούμερανγκ για την ίδια την γαλακτοβιομηχανία μπορεί να αποδειχθεί η απόπειρα μείωσης των τιμών αγοράς του γάλακτος από τους παραγωγούς, στην κατεύθυνση της οποίας πιέζουν ασφυκτικά μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ» είναι αποκαλυπτικά για την πορεία της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας: O αριθμός των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων μειώθηκε φέτος κατά 2.000, στις 84.000 (από 86.000 περίπου που ήταν το 2015), ενώ ο αριθμός των εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων υποχώρησε στα 12,85 εκατ., από 13,1 εκατ. που ήταν την περυσινή χρονιά.

Παράγοντες του κτηνοτροφικού χώρου εκτιμούν ότι σε περίπτωση που τελεσφορήσει η προσπάθεια μεγάλων τυροκομικών μονάδων να «ψαλιδιστεί» έως και κατά 10 λεπτά/κιλό η τιμή παραγωγού, με «πρόσχημα» την ανάγκη να τονωθούν οι εξαγωγές αλλά και να «ξεστοκάρουν» φέτα από τις αποθήκες τους, η τάση εγκατάλειψης του επαγγέλματος θα ενταθεί.

«Οι παραγωγοί δεν αντέχουν μια ακόμα μείωση τιμών», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, στη διάθεση του οποίου θέσαμε τα παραπάνω στοιχεία. «Ήδη η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία είναι μεγάλης ηλικίας και δεν υπάρχουν κίνητρα για να ανανεωθεί το έμψυχο δυναμικό του κλάδου», τονίζει και προσθέτει: «Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας την έλλειψη χρηματοδοτήσεων για την αγορά ζωοτροφών (πολλά ζώα υποσιτίζονται) καθώς και την αύξηση του κόστους των εισροών. Εάν, λοιπόν, περάσει η προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές, σε λίγα χρόνια οι βιομηχανίες θα ψάχνουν να βρουν… με το φανάρι το αιγοπρόβειο γάλα».

«Να έρθουν στη Βουλή οι συμφωνίες»

Την ίδια στιγμή, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στις Εμπορικές και Οικονομικές Συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ με τρίτες χώρες και ιδιαίτερα με τον Καναδά (CETA) και τη Ν. Αφρική (SADC), ο ΣΕΚ, με ανακοίνωσή του, ζητάει από την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές:

Την πλήρη προστασία της Φέτας ΠΟΠ όχι μόνο στις προαναφερόμενες συμφωνίες αλλά και σε κάθε διαπραγμάτευση της ΕΕ με τρίτες χώρες.
 

Την έλευση των Εμπορικών και Οικονομικών Συμφωνιών με τον Καναδά (CETA) και τη Ν. Αφρική (SADC), όσο και των επικείμενων Συμφωνιών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.