Στη Θεσσαλονίκη το 28ο Συνέδριο για τα οπωροκηπευτικά

Η έρευνα για την παραγωγή καλών ελληνικών ποικιλιών το κλειδί για την ανάπτυξη των οπωροκηπευτικών

ntomates-rodakina

Την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης της έρευνας στον τομέα των οπωροκηπευτικών για την παραγωγή πρωτογενούς καινοτομίας, επισημαίνει ο αν. καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του 28ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Μολασιώτης.

Όπως επισημαίνει, ο κλάδος των οπωροκηπευτικών, που περιλαμβάνει τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα λαχανικά και κηπευτικά, το αμπέλι και την ανθοκομία, είναι ιδιαίτερα δυναμικός στη χώρα μας, ωστόσο αυτό που τονίζει είναι πως για την περαιτέρω προώθηση του πρωτογενούς τομέα και την επίτευξη ανταγωνιστικών προϊόντων, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην έρευνα για την παραγωγή καλών ελληνικών ποικιλιών. «Η θεωρία ότι η Ελλάδα είναι η πιο ωραία χώρα του κόσμου με τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να καταρριφθεί. Υπάρχουν χώρες, παγκοσμίως, με πολύ καλύτερα, ποιοτικότερα και ανταγωνιστικότερα προϊόντα, γιατί έχουν επενδύσει χρήματα στην έρευνα και σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μολασιώτης και φέρνει παράδειγμα το πρώτο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν στα οπωροκηπευτικά, το ροδάκινο, του οποίου όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες, όπως λέει, είναι ξένες και όχι ελληνικές. «Είναι δυνατόν να παράγουμε 700.000 ροδάκινα και να μην έχουμε μια ελληνική ποικιλία;» αναρωτιέται ο καθηγητής. «Αυτό που κάνουμε σήμερα δεν αποτελεί οικονομία κλίμακας, γιατί δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί το ένα ομοειδές προϊόν από το άλλο», προσθέτει.

Καινοτομία που φέρνει κέρδη

Ένα άλλο σημείο που επίσης υπογραμμίζει ο κ. Μολασιώτης είναι πως, ως χώρα, δεν πιστεύουμε αλλά και δεν επενδύουμε στην έρευνα και ότι οι ομάδες παραγωγών θα πρέπει να ακολουθούν το παράδειγμα των ξένων συναδέλφων τους, καθώς από τα χρήματα που συγκεντρώνουν από τη διάθεση των προϊόντων τους, ένα πολύ μικρό μέρος πηγαίνει στην έρευνα, η οποία αντίστοιχα αποφέρει καρπούς.

Σε ό,τι αφορά την καινοτομία, ο κ. Μολασιώτης αναφέρει ότι δεν μπορούμε να έχουμε σε πρώτη βαθμίδα, αλλά εφαρμόζουμε καινοτομίες με βάση τις δικές μας συνθήκες, όπως χαμηλότερα δένδρα κερασιάς ή μεγαλύτερο καρπό. «Ακούγεται κάτι απλό, αλλά είναι μεγάλη επιστήμη», καταλήγει ο καθηγητής Γεωπονίας. Στο διεθνές συνέδριο της ΕΕΕΟ, που θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο, έχουν προσκληθεί ως ομιλητές κορυφαία ονόματα από τον χώρο των επιστημών, των επιχειρήσεων, των συνεταιριστικών κινημάτων και των ομάδων παραγωγών, όπως και εκπρόσωποι ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από χώρες με φημισμένες γεωργικές παραγωγές. Στόχος του φετινού συνεδρίου, που πραγματοποιείται μετά από πολλές δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη, είναι η διάχυση της γνώσης και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα του κλάδου, η ανάδειξη των νέων τάσεων στην επιστήμη των οπωροκηπευτικών, καθώς και η δημιουργία επιστημονικού βήματος για νέους γεωπόνους.

 

Η ΕΕΕΟ ιδρύθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Απαριθμεί 300 μέλη, ακαδημαϊκούς, γεωπόνους και ερευνητές. Αντικείμενό της αποτελεί η επιστήμη των οπωροκηπευτικών, όπως και η διάδοση των επιστημονικών γνώσεων και η συνεργασία των απασχολούμενων με τον κλάδο.