To σήμα της Fed δίνει πατήματα στο βαμβάκι

Περιθώρια για αύξηση των εγχώριων τιμών από ενδεχόμενη ενίσχυση του δολαρίου

των Γιάννη Τσατσάκη – Μαρίας Αμπατζή- Φανής Γιαννακοπούλου

Μπορεί η συλλογή του βαμβακιού στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας να μπαίνει σιγά σιγά στην τελική ευθεία, ωστόσο η εγχώρια αγορά κινείται αυτό το διάστημα με μάλλον νωχελικούς ρυθμούς, καθώς οι εμπορικές πράξεις είναι λιγοστές και το ενδιαφέρον των συντελεστών του κλάδου μοιάζει στραμμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη στις επόμενες κινήσεις της Fed, που θα καθορίσουν εν πολλοίς και την πορεία του δολαρίου.

Όπως είναι γνωστό, το αμερικανικό νόμισμα παίζει ρόλο-κλειδί για τις τιμές τόσο του εκκοκκισμένου όσο και του σύσπορου βάμβακος, με την ενίσχυση της θέσης του έναντι του ευρώ να λειτουργεί υποστηρικτικά για την ελληνική σοδειά και το αντίθετο να συμβαίνει όταν αυτή εξασθενεί. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο η αναφορά της Τζάνετ Γέλεν –η θητεία της οποίας λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με πιθανότερο διάδοχο τον Τζερόμ Πάουελ– στις «ισχυρές ενδείξεις» ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας (σ.σ. τον Σεπτέμβριο είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «μέτρια ανάπτυξη»), ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως προανάκρουσμα αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να δώσει ώθηση στο δολάριο, το οποίο, σημειωτέον, ήδη κατέγραφε τις ώρες που προηγήθηκαν των ανακοινώσεων μικρή άνοδο της τάξης του 0,1% έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,6350.

Απέχουν οι ξένοι αγοραστές

Αυτό είναι ένα σενάριο στο οποίο φαίνονται να ποντάρουν και οι Έλληνες εκκοκκιστές, γι’ αυτό και, επί του παρόντος, δεν βιάζονται να πουλήσουν, προσδοκώντας ότι σε μερικές εβδομάδες το σκηνικό θα είναι πιο ευνοϊκό. Βέβαια, για την ώρα, και η ζήτηση είναι χαμηλή, δεδομένου ότι οι ξένοι αγοραστές θεωρούν πως οι προσφορές για το ελληνικό βαμβάκι είναι σχετικά υψηλές.

«Η αλήθεια είναι ότι φέτος είμαστε σαν Ελλάδα ακριβοί», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Αφοί Καραγιώργου, Νίκος Καραγιώργος, προσθέτοντας ότι «έχουμε όμως ένα ποιοτικό προϊόν και ελπίζουμε στην ανάκαμψη του δολαρίου το επόμενο διάστημα, κάτι που θα μας βοηθήσει ως εκκοκκιστές να δώσουμε και καλύτερη τιμή στον παραγωγό».

Οι πληροφορίες από την αγορά δείχνουν να επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση που μετέφερε η «ΥΧ» ότι οι μοναδικές επίσημες τιμές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από τον όμιλο Δοντά –53 λεπτά για παράδοση στο εκκοκκιστήριο και 50 στο χωράφι του παραγωγού– θα λειτουργήσουν τροχιοδεικτικά και για τους υπόλοιπους «παίκτες» του κλάδου, με μια πιθανή απόκλιση της τάξης του 1 ευρώ. Η Επίλεκτος, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρει και 54 λεπτά το κιλό σε παραγωγούς που παραδίδουν το βαμβάκι τους δίχως τη μεσολάβηση μεσιτών.

Στοιχείο που, επίσης, αναμένεται να «μετρήσει» στη διαμόρφωση των τιμών είναι η καλή απόδοση της ίνας. Όπως μας αναφέρει ο κ. Καραγιώργος, η εικόνα είναι καλύτερη στα βαμβάκια από τη Θεσσαλία όπου η απόδοση φτάνει κατά μέσο όρο το 35%, ενώ στο 34% κινείται η απόδοση για το σύσπορο που έχει συλλεχθεί από τη Μακεδονία.

 

Ο παγετός στο Τέξας σήκωσε τα προθεσμιακά

Χρηματιστηριακά, οι τιμές κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά στις αρχές της εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν στην αμερικανική παραγωγή οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή του Τέξας. Τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου κατέγραψαν άνοδο 0,65%, φτάνοντας στα 68,64 σεντς ανά λίμπρα, για να υποχωρήσoυν ελαφρώς στη συνέχεια (68,24 σεντς την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με τον αναλυτή Jack Scoville της χρηματιστηριακής Price Futures Group, «ο παγετός θα μπορούσε να σημάνει την απώλεια τουλάχιστον 500.000 δεμάτων βαμβακιού (περίπου 120.000 τόνοι)». Το USDA, πάντως, προβλέπει ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα είναι ούτως ή άλλως μεγάλη, αλλά παράλληλα θα υπάρξει και αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές λόγω του ότι η Ινδία ανέβασε τις τιμές, προσφέροντας μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή στους παραγωγούς της πριν από μία εβδομάδα. Ο έγκριτος αναλυτής υποστηρίζει ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου θα βρουν στήριγμα στο εύρος των 67,80-66,90 σεντς ανά λίμπρα και αντιστάσεις μεταξύ 70,00-70,20 σεντς ανά λίμπρα.

 

Πληρώνεται η ποιότητα, ανησυχία για συνδεδεμένη

Η συγκομιδή βρίσκεται, αυτήν τη στιγμή, στο 80% σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις αποδόσεις, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, να είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Η χειρότερη εικόνα έρχεται από τη Στερεά Ελλάδα όπου το 70% των βαμβακιών έχει συλλεχθεί και απομένει ένα 30% από δεύτερο χέρι. «Είχαμε πολλές προσβολές από το πράσινο σκουλήκι κι ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών είναι πολύ πιθανό να μην πιάσει το ‘‘κατώφλι’’ για τη συνδεδεμένη (231 κιλά)», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Ορχομενού, Βασίλης Τσαγαλάς.

Στη Ροδόπη μέχρι τις 24 Οκτωβρίου είχε συγκομιστεί σχεδόν όλο το πρώτο χέρι και απομένει ένα 10% ακόμα, όπως και το 70% από το δεύτερο χέρι, σύμφωνα με τον γεωπόνο – βαμβακοκαλλιεργητή, Κυριάκο Κρόκο. Στον γειτονικό νομό Έβρου, «εξαιτίας της οψιμότητας συγκριτικά με τη Ροδόπη και λόγω του ότι δεν έχουν την κουλτούρα των ωριμαντικών αποφυλλωτικών, το 30% από το πρώτο χέρι είναι αμάζευτο και σχεδόν όλο το δεύτερο», περιγράφει. Οι βροχοπτώσεις άλλαξαν και στους δύο νομούς τα σχέδια των παραγωγών, που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής μέχρι να μπουν εκ νέου στα χωράφια.

Ο συνομιλητής μας αξιολογεί ως καλή ποιοτικά τη φετινή παραγωγή, αν και μειωμένη στα περισσότερα σημεία του νομού, ενδεχομένως σε ποσοστό 20%-30%. Η τιμή ξεκίνησε με 45 λεπτά, άρα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι που ήταν 48 λεπτά. Ο κ. Κρόκος θεωρεί αξιοσημείωτη την προσπάθεια που γίνεται από θρακικό εκκοκκιστήριο να πληρωθεί η ποιότητα. «Φέτος, δημιουργήθηκαν ομάδες για να έχουν ομοιομορφία ποικιλιών, να συγκομίσουν στεγνό βαμβάκι και να πληρωθούν με βάση την απόδοση σε ίνα».

Eξέλιξη Δείκτη Cotlook Α

27/10/2017

79,10

30/10/2017

79,10

31/10/2017

79,55

1/11/2017

79,25

 Πηγή: cotlook.com