Το χρυσάφι της λημνιακής παράδοσης

Το Καλαθάκι Λήμνου, το παραδοσιακό τυρί του νησιού, έχει λάβει το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στο Φεστιβάλ Γάλακτος το 2009 και το Βραβείο Ποιότητας του Γαστρονόμου, τον Ιούνιο του 2012.
-Διαφήμιση-
Delegate

Τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα, το μεθυστικό άρωμα από τα κρινάκια της θάλασσας και την ομορφιά του πιο πεδινού νησιού του Βόρειου Αιγαίου κρύβουν τα προϊόντα της λημνιακής οικογενειακής επιχείρησης «Χρυσάφης» που δραστηριοποιείται πάνω από τρεις δεκαετίες στον αγροδιατροφικό τομέα.

Συνεχίζοντας την πλούσια γαστρονομική παράδοση στον σιτοβολώνα του Αιγαίου, τη Λήμνο, αξιοποιεί τις μοναδικές πρώτες ύλες του, το γάλα από τα πρόβατα και τις αίγες για την παρασκευή των ΠΟΠ τυριών: της ναυαρχίδας του νησιού, το καλαθάκι, και της φέτας. Από το αλεύρι δε της τοπικής ποικιλίας «μαυραγάνι» παρασκευάζονται τα αρτοσκευάσματα. Στα προϊόντα της επιχείρησης συμπεριλαμβάνονται τα τοπικά τυριά μελίχλωρο και κασκαβάλι, καθώς και τα βραβευμένα χειροποίητα ζυμαρικά «φλωμάρια».
Τα προϊόντα της λημνιακής εταιρείας κυκλοφορούν με το brand name «Χρυσάφη» και έμβλημα το κρινάκι της θάλασσας, ένα χαρακτηριστικό και σπάνιο στοιχείο της χλωρίδας της Λήμνου.

«Φιλοσοφία μας είναι ότι μέσα από την παράδοση και τις επιταγές της, με βάση την εξαιρετική πρώτη ύλη του νησιού, παράγονται ποιοτικά παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα προϊόντα, για τους καταναλωτές της ελληνικής επικράτειας και της παγκόσμιας αγοράς», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσάφης.

-Διαφήμιση-

Τον σκοπό αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και η επικείμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και της τυροκομικής μονάδας. «Αυτή την στιγμή έχουμε καταθέσει στο ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Παράλληλα σχεδιάζουμε και την αναβάθμιση της τυροκομικής μονάδας, περιμένοντας να ενεργοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα στα οποία θα την εντάξουμε», λέει χαρακτηριστικά ο εκ των ιδιοκτητών της λημνιακής εταιρείας. Κι ως φαίνεται, η οικονομική κρίση δεν αγγίζει την επιχείρηση, η οποία παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία. Τους ευνοούν και οι καλές γαλακτοπαραγωγικές χρονιές –γεγονός που συνεπάγεται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Οι περίπου 1.300 τόνοι πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος από τα ζώα της ντόπιας φυλής, που συγκεντρώνει ετησίως, είναι η πρώτη ύλη παραγωγή των βραβευμένων προϊόντων της.

Τα ΠΟΠ τυριά της Λήμνου

flomaria-lhmnou-paradosiaka-proiontaΟι ρίζες της εταιρείας «Χρυσάφης ΑΒΕΕ» ξεκινούν το 1983 στη Λήμνο. Τότε, η οικογένεια Χρυσάφη πήρε την απόφαση να αξιοποιήσει τις πρώτες ύλες που έβρισκε έτοιμες στο νησί της. Το πρόβειο και το αίγειο γάλα, αλλά και το αλεύρι από την ντόπια ποικιλία σταριού «μαυραγάνι».

Η πρώτη γενιά της οικογένειας Χρυσάφη κάνει την αρχή. Η ιστορία της επιχείρησης γράφεται επί 28 συνεχή χρόνια, εμπνεόμενη από την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού, και αφορά στην παραγωγή μιας ευρείας γκάμας γαλακτοκομικών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, μεταξύ άλλων το Καλαθάκι Λήμνου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το Μελίχλωρο, το Κασκαβάλι, τη φέτα ΠΟΠ, τα χειροποίητα ζυμαρικά «φλωμάρια», τα σταρένια και κριθαρένια παξιμάδια από τα εκλεκτά σιτάρια και κριθάρια του νησιού, τα παραδοσιακά γλυκά βενιζελικά και σαμσάδες.

Η πρώτη ύλη για τα παραδοσιακά τυριά είναι το αιγοπρόβειο γάλα. Με το γάλα από τα πρόβατα και τις αίγες παρασκευάζονται η φέτα, το καλαθάκι, το μελίχλωρο, το κασκαβάλι. Η φέτα και το καλαθάκι είναι τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τυριά της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι το καλαθάκι αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ με τον Κανονισμό 1107 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1996.

Ταξίδι εκτός συνόρων

Τα λημνιακά προϊόντα έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα ελληνικά σύνορα. Το καλαθάκι, το μελίχλωρο, το κασκαβάλι, τα φλωμάρια είναι ορισμένα μόνο από τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει και διακινεί η εταιρεία. Εντός συνόρων, η εταιρεία διαθέτει 10 σημεία λιανικής πώλησης στη Λήμνο, καθώς και ευρύτατη παρουσία στην αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αν και το 80% της παραγωγής της διατίθεται σε όλη τη χώρα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά.), Αμερική και Αυστραλία καλύπτουν περίπου το 20% του κύκλου εργασιών της. Στα πλαίσια διεύρυνσης της εξαγωγικής της δραστηριότητας συμμετέχει και σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπου και έχει διακριθεί.

  • Ελένη Ρέλλου