Βραβείο για την δημιουργία ακίνδυνου για τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνου

Βραβείο για την δημιουργία ακίνδυνου για τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνου
-Διαφήμιση-
Delegate

Ένα φυσικό και ακίνδυνο για τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνο ανέπτυξαν με μια πρωτότυπη μέθοδο τρεις πρώην σπουδάστριες της Σχολής ΣΤΕΓ (Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας) του ΤΕΙ Θεσσαλίας και παρέλαβαν το πρώτο βραβείο στον Διαγωνισμό Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς «ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ».

Πρόκειται για τις Αναστασία Λαζαρίδου, Αικατερίνη Συμεωνίδου και Φανή Καρκαντά (σ.σ. οι δύο πρώτες από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής και η τρίτη από το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων), οι οποίες, στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών, παρήγαγαν το ζιζανιοκτόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις βιολογικές καλλιέργειες με εξαιρετική αποτελεσματικότητα για όλους τους τύπους ζιζανίων και χωρίς τις γνωστές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των χημικών ζιζανιοκτόνων.

Διαβάστε ακόμη: Βιολογικό ζιζανιοκτόνο made in Larissa

-Διαφήμιση-

Έχει σαν δραστικό συστατικό το ριγανέλαιο, το οποίο ενσωματώνεται σε βρώσιμο φορέα και μετατρέπεται με νανο-τεχνολογική μέθοδο σε σκόνη. Το σκεύασμα «πέρασε» με απόλυτη επιτυχία σε δοκιμές αγρού. Στο πλαίσιο της βράβευσης, οι τρεις σπουδάστριες θα παρακολουθήσουν μαθήματα επιχειρηματικότητας (με αμοιβή, υποτροφία 3.200 ευρώ) και στο τέλος της περιόδου θα τους γίνει πρόταση από φορείς για μετατροπή του προϊόντος τους σε εμπορικό.

Βραβείο για την δημιουργία ακίνδυνου για τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνου Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι δύο επιβλέποντες των πτυχιακών των τριών νεαρών σπουδαστριών, Ιωάννης Βασολάκογλου (γεωπόνος-ζιζανιολόγος) και Κωνσταντίνος Πετρωτός (χημικός μηχανικός/μηχανικός γεωργικών βιομηχανιών) καθώς και ο μηχανικός βιοσυστημάτων, Πασχάλης Γκουτσίδης.

  • Το ζιζανιοκτόνο έχει σαν δραστικό συστατικό το ριγανέλαιο.
  • Οι τρεις σπουδάστριες θα παρακολουθήσουν μαθήματα επιχειρηματικότητας.
  • Σε εξέλιξη η διαδικασία κυκλοφορίας του προϊόντος στην αγορά.
  • Το προϊόν οδεύει προς έκδοση ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
  • Δεν υπάρχει αντίστοιχο σκεύασμα στην αγορά για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες.
  • Οι τρεις φοιτήτριες εξασφάλισαν χορηγία 20.000 ευρώ από εταιρεία, ενώ αναζητείται χώρος για σχετικό εργοστάσιο.

Γιώργος Ρούστας