Εντατικές οι εργασίες αντιπληµµυρικής θωράκισης στον Έβρο

Δυναµικά, µετά την αντιµετώπιση της γραφειοκρατίας, συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των αναχωµάτων στον Έβρο, συνολικού ύψους 20 εκ. ευρώ.

Η φετινή χρονιά σηµαδεύτηκε από πληµµυρικά φαινόµενα επί εξάµηνο κι ήταν από τις χειρότερες που έζησε ο ακριτικός νοµός καθώς πληµµύρισαν 220.000 στρέµµατα εκ των οποίων 175.000 κράτησαν νερά, προκαλώντας σοβαρές ζηµιές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό τοµέα µε εκατοντάδες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. 

«Ζήτηµα αιώνων» χαρακτηρίζει τον Έβρο ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης εξηγώντας ότι «είναι ένα σύµπλεγµα ποταµών µε υψηλή επικινδυνότητα, 
ο Έβρος ως προς το ανάχωµα που βρίσκεταιστην ελληνική πλευρά, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταµος».

Αµέσως µετά τα πληµµυρικά φαινόµενα, πριν ακόµη αποσυρθούν τα νερά, η Περιφέρεια προχώρησε συγκροτηµένα σε εκπόνηση µελετών εκ των οποίων διαπιστώθηκε η ύπαρξη 135 αξιόλογων ρηγµάτων στα αναχώµατα, ήτοι στα κανονικά, τα υπερβλητά και στα αναχώµατα των Άρδα και Ερυθροποτάµου. Τονίζοντας ότι ευθύνη της Περιφέρειας είναι η συντήρηση των αναχωµάτων και όχι η αποκατάσταση που ανήκει στο Υπουργείο Υποδοµών, ο περιφερειάρχης περιγράφει τα έργα: Στο Ορµένιο έκλεισαν όλα τα ρήγµατα τον Απρίλιο και ανακατασκευάζεται το ανάχωµα µε τακτική εργολαβία σε µήκος 8 χλµ. Οι εργασίες  θα ολοκληρωθούν την επόµενη χρονιά. Σε Άρδα και Ν. Βύσσα έκλεισαν αρκετά από τα πιο επικίνδυνα σηµεία. Σε Πύθιο, Αµόριο, Λαγυνά έχουν κλείσει τα µεγαλύτερα ρήγµατα. Σε Θυµαριά, Φυλαχτό, Πέπλο, Πέταλο, Φέρρες και Πόρο αποκαταστάθηκαν τα πιο σηµαντικά ρήγµατα.

Μαρία Αµπατζή