Επισήμανση της χώρας προέλευσης σε γάλα και κρέας

Νέο επεισόδιο στο "σίριαλ"

Το ύψος των ενισχύσεων γάλακτος για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου

Με ένα διακομματικό, μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκριναν προ ημερών, τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απηύθυναν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην επισήμανση της χώρας προέλευσης για το γάλα, το κρέας (εκτός βόειου, χοίρειου, αιγοπρόβειου και κρέατος πουλερικών, που έχει ήδη θεσπιστεί), τα ελαφρώς επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και για τα ελαφρώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας.

Οι ευρωβουλευτές επισήμαναν έρευνα της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 80% των πολιτών επιθυμεί να ενημερώνεται σε σχέση με την προέλευση των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων που δεν φέρουν ήδη τέτοιες ετικέτες.

Το αίτημα του Κοινοβουλίου έρχεται λίγες μέρες μετά το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία, ώστε να εισαγάγει την επισήμανση της προέλευσης στις παραπάνω περιπτώσεις για περίοδο ενός έτους, μια πρόταση που αναδείχθηκε ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση, στο περιθώριο του τελευταίου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας. Η Επιτροπή βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις με τις γαλλικές αρχές, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό.

Σε σχέση, όμως, με το ζήτημα υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης, η Κομισιόν παραμένει επιφυλακτική και εμμένει στη θέση ότι η επισήμανση θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις τροφίμων, επιχείρημα που απορρίπτεται τόσο από τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος όσο και από τους εκπροσώπους των καταναλωτών.

Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το αργότερο τον Μάιο, ενώ πιέσεις συνεχίζουν να ασκούνται από τα ενδιαφερόμενα μέρη, χωρίς, ωστόσο, να υφίσταται, με βάση τον σχετικό κανονισμό, νομική υποχρέωση της Επιτροπής για ανάληψη τέτοιας πρωτοβουλίας.

“ΥΧ”