Μαύρες μέρες για πολλά αγροτικά προϊόντα

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων που εξέδωσε ο FAO για τον Φεβρουάριο βρίσκεται στα επίπεδα του 2006. Οι δείκτες τιμών κρέατος, γαλακτοκομικών, σιτηρών, φυτικών ελαίων και ζάχαρης βρίσκονται επίσης στα επίπεδα που ήταν πριν 10 χρόνια.

Μαύρες μέρες για πολλά αγροτικά προϊόντα

Η πρόσφατη ανακοίνωση της μέσης πτώσης του ευρωπαϊκού αγροτικού εισοδήματος για το 2015 κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, δεν μπορεί να εξηγήσει την μεγάλη αγροτική αναστάτωση που επικρατεί. Το Ευρωκοινοβούλιο τηρεί ενός λεπτού σιγή, μετά από πρόταση Γάλλων ευρωβουλευτών, για τους αγρότες που αυτοκτόνησαν λόγω της αγροτικής κρίσης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός καλεί εκτάκτως τον Επίτροπο Γεωργίας για εξηγήσεις. Ο Επίτροπος δηλώνει ότι έχει «περιορισμένες δυνατότητες και μέσα να αντιμετωπίσει την κρίση».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μιλάει για κατάρρευση ολόκληρων παραγωγικών κλάδων. Τα κράτη-μέλη καταθέτουν περισσότερες από 100 διαφορετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η μεγάλη ετήσια γερμανική συγκέντρωση με τίτλο «έχουμε βαρεθεί με…» ήταν φέτος αφιερωμένη στη μείωση του αριθμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στη συγκέντρωση της γης σε λίγες μεγάλες αγροτικές μονάδες. Πενήντα από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές διεθνείς οργανώσεις εγκαλούν την Ευρώπη για τη μεγάλη αποτυχία της ΚΑΠ και την απόκλιση στόχων και αποτελεσμάτων.

Πολλοί εντοπίζουν την αιτία στην κατάρρευση των αγορών αγελαδινού γάλακτος, η τιμή του οποίου μειώθηκε κατά 26% σε μία διετία, του χοιρινού κρέατος και κάποιων οπωροκηπευτικών. Ωστόσο, κλάδοι ήσσονος σημασίας για την Ευρώπη αλλά μείζονος για την Ελλάδα, αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα. Η αγορά πρόβειου κρέατος, για παράδειγμα, αποσυντίθεται. Μεγάλες μειώσεις υπάρχουν στο βασικό σιτηρό της Νότιας Ευρώπης, το σκληρό σιτάρι.

Το εμπάργκο στη Ρωσία, η οποία απορροφούσε αγροτικά προϊόντα αξίας 5,1 δισ. ευρώ, η μεγάλη μείωση των εισαγωγών της Κίνας, εντείνουν το πρόβλημα.

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων που εξέδωσε ο FAO για τον Φεβρουάριο βρίσκεται στα επίπεδα του 2006. Οι δείκτες τιμών κρέατος, γαλακτοκομικών, σιτηρών, φυτικών ελαίων και ζάχαρης βρίσκονται επίσης στα επίπεδα που ήταν πριν 10 χρόνια.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των πρώτων υλών των λιπασμάτων, χωρίς ωστόσο οι μειώσεις αυτές να περνάνε στις τιμές προϊόντων ενέργειας ή λίπανσης.

Η κατάρρευση της ελληνικής αγοράς πρόβειου κρέατος

Η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος λόγω της οικονομικής στενότητας, η έλλειψη κοινών επιχειρηματικών σχημάτων που ενδυναμώνουν τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, πιέζουν έντονα τον τομέα.

Οι τιμές πρόβειου κρέατος στην Ελλάδα μειώθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 6,9%. Σήμερα, οι τιμές πρόβειου στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες της ΕΕ και ανέρχονται στα 4,3 €/κιλό, όταν στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, το αντίστοιχο προϊόν πωλείται προς 5,4 €, στην Ιταλία 5,8 €, στην Κροατία 6,1 € και στην Ιταλία 7 € το κιλό.

Η εγχώρια αγορά πιέζεται πλέον μόνο από τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

Αυτή η κατάρρευση της αγοράς έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αιγοπροβατοτροφία. Ο αριθμός των παραγωγών μειώνεται, το ίδιο και το ζωικό κεφάλαιο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχεδόν με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, υπονομεύοντας την οικονομική και κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα ευάλωτων περιοχών, όπως είναι οι μειονεκτικές και ορεινές.

Νίκος Λάππας

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί