Ν/σ συνεταιρισμών: Βελτιώσεις στην επιφάνεια, προβλήματα στην ουσία!

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Σωρεία αλλαγών περιλαμβάνει το συνεταιριστικό νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε επί της Αρχής κι επί των Άρθρων μετά από βροχή τροπολογιών, που κατατέθηκαν από εκπροσώπους φορέων και βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ. Περιλαμβάνει αλλαγές επί τα βελτίω κυρίως ως προς τη δυνατότητα ίδρυσης συνεταιρισμών αλλά χωλαίνει στην ουσία, που αφορά στην παρέμβαση του κράτους σε όλα τα επίπεδα.

Ο αριθμός μελών για τη σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού παραμένει 20, όπως ίσχυε και με το νόμο Σκανδαλίδη ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορούν να είναι παραπάνω από δυο θητείες στη διοίκηση, με εξαίρεση τον πρόεδρο, όπως ανακοινώθηκε κατά τη Β΄ Ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, το βράδυ της Δευτέρας 18 Απριλίου, με πρόεδρο τη Χαρά Καφαντάρη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Βαγγέλης Αποστόλου έκανε δεκτές αρκετές από τις τροπολογίες που προτάθηκαν κι από εκπροσώπους φορέων και από ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έθιξαν κυρίως θέματα των αλιευτικών συνεταιρισμών και των ζωοφιλικών οργανώσεων . Έτσι η ίδρυση γυναικείου συνεταιρισμού γίνεται με 5 μέλη, αλιευτικού με 10 , αγροτικού με 20.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός έχει υποχρέωση να δημοσιεύει κάθε χρόνο τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις όχι σε τοπικές εφημερίδες αλλά στον ιστότοπο του και στο ΥΠΑΑΤ το αργότερο είκοσι ημέρες προτού συγκληθεί η ετήσια γενική συνέλευση.

Παρά τις διαφωνίες σχεδόν του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης και σχετικής τροπολογίας από πλευράς ΝΔ για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, ο υπουργός έκανε μόνο μια προσθήκη, η οποία όμως εξακολουθεί να ανοίγει το δρόμο για κατάργηση τους, όπως είπαν: Γ. Βλάχος- Ν. Μηταράκης από πλευράς ΝΔ, Μ. Τζελέπης από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Γ. Σαχινίδης Χρυσή Αυγή κ.ά.

Πρακτικά ζητήματα έθιξαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα και Ηλίας Καματερός και για τη σύσταση των συνεταιρισμών και για το θέμα της νησιωτικότητας. Τροπολογίες που αφορούσαν αλιευτικούς συνεταιρισμούς είχαν καταθέσει κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών κι η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη.

Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και βουλευτές της συγκυβέρνησης αναφέρθηκαν στην ανάγκη οι συνεταιρισμοί να βγάλουν από πάνω τους την ταμπέλα της απαξίωσης και να καταλάβουν κι οι πολίτες ότι κάτι αλλάζει προκειμένου να τους εμπιστευθεί ξανά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης ζήτησε να στηριχθεί η τροπολογία για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους από συνεταιριστικές οργανώσεις, συνδικαλιστικούς φορείς και την ΠΑΣΕΓΕΣ, που πάνε υπό εκκαθάριση και να προσληφθούν κατά προτεραιότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ανάλογη τροπολογία κατέθεσε κι ο Μιχάλης Τζελέπης από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στήριξε τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις, ως προς τη προτεραιότητά τους πληρωμής σε περίπτωση πτωχεύσεων. Ευνοϊκά είδαν το αίτημα της εργασίας κι οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη και Κατερίνα Παπανάτσιου, ωστόσο , όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός δεν πρόκειται για λίγα άτομα αλλά για περίπου 4.000 εργαζόμενους, παραπέμποντας για λύση στο μέλλον σε συνεργασία με άλλα υπουργεία.

Ο κ. Αποστόλου υπεραμύνθηκε και του νομοσχεδίου αλλά και των τροπολογιών, οι οποίες ήταν στην κατεύθυνση που ζήτησαν εκπρόσωποι φορέων.

Κατά τους εισηγητές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, Γ. Βλάχο, Μ. Τζελέπη και Κ.Μάρκου αντίστοιχα , όμως το νομοσχέδιο παραμένει εξόχως παρεμβατικό στη λειτουργία των συνεταιρισμών δημιουργώντας διάφορες παρενέργειες στο εμπόριο, τη δομή και το αυτοδιοίκητο αλλά ακόμη και την καθημερινή λειτουργία.

Και οι τρεις εισηγητές άλλος πιο έντονα , όπως ο Μιχάλης Τζελέπης, οι άλλοι δυο με σφάξιμο με το γάντι, ο Γιώργος Βλάχος και η Κ. Μάρκου αποδόμησαν το νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά στη δυνατότητα εφαρμογής του και στην προσπάθεια του κράτους να παρέμβει στα πάντα, ακόμη και στον καθορισμό συνεδριάσεων.

Έντονες ήταν κι οι διαφωνίες πάντως σχετικά με θέματα που αφορούσαν ζωοφιλικές οργανώσεις και βουλευτές εξέφρασαν την ανάγκη να προστατευθούν τα αδέσποτα και να μην πέσουν είτε σε αλλότρια χέρια που θα τα εκμεταλλευθούν σωματικά ως πειραματόζωα, από κτηνοβάτες κ.ά. και ζητήθηκε να υπάρξει εναρμόνιση με την Κοινοτική νομοθεσία, πράγμα που κι ο ίδιος ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα γίνει, καθώς κι οι ζωοφιλικές οργανώσεις διαφωνούν μεταξύ τους.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου περί συνεταιρισμών , που ψηφίστηκε επί της Αρχής κι επί των Άρθρων με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Της Άννας Στεργίου

Νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε:

Με αλλαγές σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίες επέσεισαν την σφοδρή κριτική της Αντιπολίτευσης και των φορέων, αλλά και την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ του άρθρου για τις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας, ολοκληρώθηκε και στην δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου, το σχετικό νομοθέτημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, προέβη σε αλλαγές που αφορούν:

  • στην μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών που προβλέπονταν για την σύσταση συνεταιρισμού από 30 σε 20 μέλη,
  • στην μείωση του ελάχιστου αριθμού μελών για την σύσταση αλιευτικού συνεταιρισμού από τα 15 στα 10 μέλη και
  • στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού μελών για την σύσταση γυναικείου συνεταιρισμού, αυξήθηκε από τρία σε πέντε μέλη
  • στην μείωση από επτά σε δύο των ιδρυτικών μελών για την σύσταση κλαδικών συνεταιρισμών,
  • στην μείωση σε έξι μήνες του περιθωρίου ενός χρόνου για την μετατροπή των κεντρικών συνεταιριστικών ενώσεων σε κλαδικές.

Επίσης, μετά την τροποποίηση, που επέφερε ο κ. Αποστόλου, η πρόβλεψη για δύο θητείες στην διοίκηση ενός συνεταιρισμού αφορά μόνον τον πρόεδρο του συνεταιρισμού.

Εξάλλου αποσύρθηκαν ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου ώστε να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει γενικότερα φορολογικά θέματα του αγροτικού χώρου.

Παρά τις αλλαγές πάντως, και κατά την σημερινή συνεδρίαση η αντιπολίτευση επέκρινε τον αρμόδιο υπουργό ότι επιχειρείται κρατική παρέμβαση στην λειτουργία των συνεταιρισμών. Ο κ. Αποστόλου τόνισε και πάλι ότι απαιτείται απάντηση για τα 3,6 δισ. ευρώ, χρέη των συνεταιρισμών, ενός ποσού τριπλάσιου του κύκλου εργασιών τους κι απηύθυνε το ερώτημα αν θεωρούν οι βουλευτές πως αυτή η κατάσταση είναι βιώσιμη.