«Σοκ και δέος» στη Ν.Δ. μετά το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών

Ντόμινο εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία μετά το χθεσινό φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάγει πλέον ημέρες «γαλάζιου» εμφυλίου.

Παρά τη δημόσια συγγνώμη που ζήτησαν με ανακοίνωσή τους το απόγευμα τα μέλη της ΚΕΦΕ, σημειώνοντας πως «καθοριστικό εμπόδιο στη διεξαγωγή των εκλογών ήταν τα τεχνικά προβλήματα, που οφείλονταν στην εταιρία», η ένταση δεν λέει να καταλαγιάσει.
Οι πληροφορίες θέλουν αφενός η νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών να είναι η 13η Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί, αφετέρου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να παραιτείται την Τρίτη, προτείνοντας ως διάδοχό του – μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου – τον γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Την ίδια ώρα και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ δια των εκπροσώπων τους στην ΚΕΦΕ, δήλωσαν ότι αποδέχονται το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Κι ενώ ξεκινούν άμεσα σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων οι διαδικασίες για αναζήτηση από μηδενική βάση εταιρείας που θα αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών, το χάσμα στη Συγγρού είναι αγεφύρωτο.

Ταύρος εν υαλοπωλείω ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έστειλε μέσω συνεργατών του μηνύματα με αποδέκτες τους Αντώνη Σαμαρά, Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Μάκη Βορίδη, με ειδική μάλιστα αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό.

Συνεχίζεται η κόντρα με Σαμαρά

Ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στις διαρροές του κ. Σαμαρά, υποστήριξε μέσω συνεργατών του, ότι η δήλωση (σ.σ. η διαρροή) του πρώην πρωθυπουργού επιβεβαιώνει όσα υποστήριξε ο ίδιος. «Ότι, δηλαδή, ο ίδιος και οι συνεργάτες του, είχαν συνεργαστεί και γνώριζαν την εταιρεία  που ανέλαβε την εκλογική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία. Η συνεργασία μάλιστα με συμβάσεις τέτοιου επιπέδου εθεωρείτο εγγύηση για τη λειτουργία της εταιρείας» σημειώνουν οι «κύκλοι» του κ. Μεϊμαράκη. Και συμπληρώνουν: «Επομένως, γιατί ανάγει σε μείζον πολιτικό θέμα ένα τεχνικό ζήτημα από μια εταιρεία, που αποδέχεται και γνώριζε τις δυνατότητές της και με δήλωσή του, που γίνεται πρωτοσέλιδο, ζητά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη;».

Απάντηση στον Μητσοτάκη

Απαντώντας στην κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσει νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας εμπιστευτική του επιστολή προς τον κ. Μεϊμαράκη την 11η Νοεμβρίου 2015 (με την οποία επισημαίνει ότι η πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή της εκλογής νέου Προέδρου βαρύνει πρωτίστως τον Πρόεδρο του Κόμματος), οι ίδιοι κύκλοι απαντούν: «Στον κ. Μητσοτάκη είχε επισημανθεί ότι αρμόδια είναι η ΚΕΦΕ και είναι απορίας άξιον, γιατί τα όσα αναφέρει στην επιστολή του δεν τα ανέδειξε εκεί όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά ούτε συμφώνησε με τον εκπρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη που είχε αναπτύξει ανάλογες επισημάνσεις (υπάρχουν πρακτικά)».

Καλεί σε δημόσιο διάλογο τον Τζιτζικώστα

Παράλληλα, η πλευρά Μεϊμαράκη επιμένει ότι ο κ. Τζιτζικώστας οφείλει να παραιτηθεί για πολλούς, διαχειριστικούς και εκτελεστικούς λόγους, στους οποίους θα επανέλθει, όπως σημειώνει. «Άλλωστε, αφού ισχυρίζεται πως θα κερδίσει, γιατί δεν παραιτείται από τώρα;» είναι το ερώτημα που θέτουν και συνεχίζουν: «Και επειδή ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει τη χυδαία προσωπική επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντάς τον “κρυπτόμενο”, ο κ. Μεϊμαράκης τον καλεί σε δημόσιο διάλογο όποτε θέλει».
Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει την ομόφωνη στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και έχει την εμπιστοσύνη του 28% των πολιτών στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές.«Μαθήματα ήθους από τον κ. Τζιτζικώστα και τους Κοινοβουλευτικούς του υπαρχηγούς δεν δεχόμαστε» είπαν.
Σχετικά με τον κ. Βορίδη, υπογραμμίζουν ότι οι απόψεις του κ. Μεϊμαράκη  ουδέποτε συνέπεσαν με τις αντιλήψεις, τη συμπεριφορά και το ήθος του.
Και το πινγκ – πονγκ ανακοινώσεων – απαντήσεων συνεχίζεται μέσω των συνεργατών των υποψηφίων. Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαντώντας στις διαρροές από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ανέφεραν «Θα συνιστούσαμε σε όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Όσο λιγότερο προσωποποιούμε τις αντιθέσεις μας, τόσο περισσότερο υπηρετούμε την ενότητα της παράταξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί».

Δεν είχα σχέση με την εταιρεία λέει ο Βορίδης

Αναπάντητα δεν θα μπορούσε να αφήσει ούτε ο βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης τα όσα ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε είχα οποιαδήποτε επαγγελματική ή άλλη σχέση με την εταιρία, ουδέποτε έχει ανατεθεί από εμένα στα πλαίσια της ασκήσεως των Υπουργικών μου καθηκόντων, έργο στην συγκεκριμένη εταιρία. Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία που ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο στην εν λόγω εταιρία αποτελεί υπηρεσία της Νέας Δημοκρατίας στην οποία εξ όσων γνωρίζω προΐσταται ο κ. Μεϊμαράκης. Τι εννοεί ακριβώς; Έχω παρέμβει στον ίδιο ή σε άλλον καθοιονδήποτε τρόπο προκειμένου να ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο στην συγκεκριμένη εταιρία; Αν δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, τι νόημα έχουν οι προηγούμενες αναληθείς αναφορές;»

Παραιτήσεις

Το πρωί της Δευτέρας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη μεταβατική προεδρία του κόμματος και κάλεσε του συνυποψηφίους του να πράξουν το ίδιο.
Θυμίζουμε ότι ήδη από την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για νέο μεταβατικό πρόεδρο, προτείνοντας για τη θέση την Μαριέττα Γιαννάκου. Η ίδια σε δηλώσεις της δέχτηκε την πρόσκληση, με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν και οι τέσσερις υποψήφιοι.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε με μήνυμά του στο twitter ότι παραιτείται από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, και ζήτησε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα να παραιτηθεί από Περιφερειάρχης. Ωστόσο, ο τελευταίος, μέσω συνεργατών του, διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να το κάνει.
Από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου παραιτήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος άσκησε κριτική στον κ. Μεϊμαράκη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω αν παραιτήθηκε ή όχι. Αν η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβατικό Πρόεδρο ή όχι».

Την ίδια ώρα πάντως οι σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις απλοί Νεοδημοκράτες παρακολουθούν με αγωνία τα τεκταινόμενα χωρίς επί της ουσίας να μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα ούτε για το ποιος ευθύνεται για το φιάσκο αλλά ούτε και για το τι μπορούν να περιμένουν την επόμενη ημέρα του κόμματος που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου επί 41 ολόκληρα χρόνια.